Felzárkózó települések

2021.06.02. 07:00

Kiskertprogrammal a felzárkózás jegyében

A családok nemcsak vetőmagot és palántát, de jó tanácsot és követhető mintát is kaptak.

Hegyi Erika

Forrás: MMSZ

Tizenöt településen több mint félezer háztartásban kezdték újra megművelni a kertet az emberek a Felzárkózó települések programban érintett karitatív szervezetek segítségével. Az önellátás és öngondoskodás előmozdítása és a településképek javítása egyaránt célja annak a Kiskert programnak, melyet a megye leghátrányosabb helyzetű településein indított útjára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) más karitatív szervezetekkel karöltve, jelezte Murányi Norbert, a szeretetszolgálat gazdaságfejlesztési koordinátora.

Mint mondta, a Felzárkózó települések nevet viselő komplex – a hétköznapi élet szinte minden területére kiterjedő – hosszú távú program egyik eleme a lakossági kiskertek művelésének ösztönzése a falvakban. Ezzel párhuzamosan több településen létesülnek mintakertek is, melyek elsősorban a tudás átadását szolgálják, lehetőséget adva a gyakorlatban nélkülözhetetlen ismeretek elsajátítására. A közösségi kertekben számos gyógy- és fűszernövényt, valamint kevésbé gyakori bogyós gyümölcsöket is megismerhetnek majd a falvak lakói.

Vetőmagok, palánták

Előzetes igényfelmérést követően Borsod-Abaúj-Zemplén megye 15 településén összesen 537 háztartás kapcsolódott be a Kiskert programba. A részt vevő családok márciusban számos különböző zöldségféléből álló vetőmagcsomagot vehettek át a településeken dolgozó szociális munkásoktól, áprilisban pedig dughagyma és vetőburgonya is kerülhetett a földbe. A májusban kiosztott, összesen közel 11 ezer paradicsom- és paprikapalántát Felsődobsza és Zemplénagárd önkormányzataitól szerezte be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, e két falu szintén érintett a Felzárkózó települések programban is. A kifogástalan minőségű palántákat fűthető üvegházakban közfoglalkoztatási programok keretében állították elő. A zöldségfélék saját részre történő megtermelésének ösztönzésén túl a porták és a falvak megjelenése is derűsebbé, esztétikusabbá válhat idén, hiszen nem kevés virágmag is került a csomagokba, amit mindenki örömmel fogadott. A Kiskert programban részt vevő családokkal a karitatív szervezetek munkatársai állnak kapcsolatban, akik az igények felmérésén és vetőmagok, palánták átadásán túl lehetőség szerint tanácsadással, mentorálással is segítenek. A lakosság talán az Encsi járásban található Fulókércsen bizonyult a legaktívabbnak, hiszen a 400 főnél kevesebb lakosú csereháti faluban 78 háztartást sikerült eredményesen bevonni. Itt az elmúlt év pozitív tapasztalatait követően idén újabb családok is kedvet kaptak a kiskertek műveléséhez.

A programot koordináló szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy a megye leghátrányosabb helyzetű településein élők számára már a szaporítóanyagok biztosítása is nagy segítséget, motivációt jelenthet, tette hozzá Murányi Norbert.


Falvak és segítők

A Felzárkózó települések program Kiskert programjában részt vevő megyénkbeli települések 2021-ben: Csenyéte, Szakácsi, Gadna, Fulókércs (a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében), Göncruszka, Vilmány Ricse, Tiszakarád, Dámóc, Zemplénagárd ( a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány szervezésében), Arló (a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány szervezésében), Hernádvécse (a Görögkatolikus Egyház – Miskolci Egyházmegye szervezésében, Vizsoly, Felsődobsza, Boldogkőújfalu (a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében).

(A borítóképen: Mintakert és gyümölcsös Fulókércsen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában