Érettségi 2021

2021.06.01. 14:00

Kiderült, mennyit tudtak

Az érettségiző diákok még hétfőn is megtekinthetik a kijavított dolgozataikat. 

Hegyi Erika

20210503 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Érettségi riport.

Fotó: Kozma István

Fontos állomásához érkezett az idei érettségi időszak. A diákok tegnap és ma tekinthették, illetve tekinthetik meg az írásbeli, érettségi dolgozataikat. A szerzett pontszámok különösen fontosak az idén, hiszen néhány kivételtől eltekintve nem szervezik meg a szóbeli vizsgákat. Ennek oka, hogy az idei végzős évfolyam a tanév nagy részét digitális oktatásban töltötte a járvány miatt.

Megtekinthetik

A Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumban Tompa Médea igazgatóhelyettestől megtudtuk az Oktatási Hivatal ezúttal két napot jelölt ki az írásbelik megtekintésére, éppen azért, hogy egyszerre minél kevesebb diák tartózkodjon az iskolában és a termekben. Tegnap 3 osztály és mai is 3 osztály nézheti meg a dolgozatokat.

– Három nagy helyiségben van erre módjuk, a két tornateremben és a színpados teremben. Tízpercenként 3 tanuló mehet be a termekbe, ezzel elkerüljük a zsúfoltságot. Aki észrevételt szeretne tenni a javítással kapcsolatban, legkésőbb június 2-án délután 4 óráig teheti meg. A dátum nagyon fontos, hiszen jogvesztő hatálya van, ezután már nem fellebbezhetnek a diákok. Az észrevételezett középszintű érettségi dolgozatokat az iskola munkaközösség-vezetőjéhez kerülnek, az emelt szintűeket viszont a kormányhivatalba küldjük, és a hivatal által kijelölt szaktanár vizsgálja meg, hogy jogos-e a diák fellebbezése, vagy sem – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Sok boldog arc

Jelezte: nagyon örült annak, hogy a nehezített tanév ellenére nagyon sok boldog arcot látott tegnap. A diákoknak jól sikerültek az emelt szintű dolgozataik is, ami fontos, hiszen aki a felsőoktatásban szeretne továbbtanulni, annak egy tárgyat emelt szinten kellett megírnia. A legtöbben pedagógiai ismeretekből választották az emeltet, hiszen a gimnáziumnak pedagógiai szakgimnáziuma is van. Ezenkívül történelemből és angolból is sokan vállalták a nehezebb írásbelit.

– Úgy tűnik, a matematika jelentette a legnagyobb gondot diákjaink számára. Osztályonként egy-két tanulónk fog szóbelizni ebből a tárgyból, ők azok, akik nem érték el a 25 százalékot, amire a kettes osztályzathoz lett volna szükség. Szóbelik lesznek még hittanból és testnevelésből, mert ezekből a tárgyakból nincs írásbeli, valamint azok a diákok bizonyíthatnak még szóban, akik valamilyen okból felmentést kaptak az írásbeli alól – sorolta Tompa Médea.

Nem lett rosszabb

A Földes Ferenc Gimnáziumba is folyamatosan érkeztek a diákok az érettségi dolgozatok megtekintésére.

– Azt javasoltuk a tanulóinknak, hogy készítsenek a feladatlapokról elektronikus másolatot, és azt otthon nyugodtan tanulmányozzák át – mondta lapunknak Fazekas Róbert, az intézmény megbízott igazgatója. – Így nem kell sok időt a megtekintésre kijelölt teremben tölteniük. Tehetnek észrevételt, ha esetleg a javító tanár rosszul adta össze a pontszámokat, de akkor is, ha a javítási útmutatótól eltérő elbírálás miatt kevesebb pontja lett valakinek. A fellebbezés eredményét a diákok a bizonyítványosztás napján tudják meg.

Fazekas Róbert jelezte: az idén újdonság az is, hogy nemcsak matematikából lehet szóbeli vizsga keretében javítani, hanem minden tantárgyból. Eddigi tapasztalatai szerint azonban nem lettek rosszabbak az idei érettségi dolgozatok, mint az elmúlt években, bár a végső összegzés még hátravan. Javító szóbeli általában csak a felnőttoktatásban résztvevőknél fordul elő.

Hozzátette: a Nemzeti Pedagógus Kar kérte a feladatlapok készítőit, hogy legyenek méltányosak, hiszen a mostani végzős évfolyamok a tanév nagy részét az iskolán kívül töltötték.

(A borítóképen: Az érettségik után készített riportjainkban jó eredményre számítottak a fiatalok, ami be is jött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában