gumiabroncs csere

2021.06.22. 19:30

Elhúzódott az idei nyárigumi-csere

A saját biztonságunk érdekében is jobb, ha lecseréljük gumijainkat két milliméter mélységnél.

Pap Gyula

20210421 Győr Nyári gumicsere, Hatvani gumiszerviz Képen: Hatvani Bálint ügyvezető, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

– A téliről nyári gumira váltást a gumiabroncsgyártók ajánlásai alapján tavasszal akkor célszerű megtenni, amikor a napi átlaghőmérséklet már 7 Celsius-fok fölé emelkedik. Az idén azonban elhúzódott a tavaszi nedvesebb, hűvösebb időszak, így sokan voltak, akik a nyár elejére tették az aktuális gumicserét – mondta el Gallai Szilvia, a Borsod Gumi Kft. képviselője.

A legtöbben az átszerelést választják, ilyenkor a felnik ellenőrzésén túl a centrírozásuk is megtörténik. Akik dupla felniszettel rendelkeznek, azokat is ellenőrzik a csere során. Az autósok egy része pedig a négy évszakos abroncsot választja, itt is szükséges azonban a kopás mértékét kontrollálni. Törvény írja elő a gumikon lévő minimálisan még használható csatornamélységet, ami 1,6 milliméter lehet, amikor a gumik kopása ezt a határértéket eléri, a csere már kötelezővé válik. A nem megfelelő profilmélységű gumiabroncsok már nem képesek elvezetni esőben a gumi és az úttest között felgyülemlő vizet, a fékút túlzottan megnő, létrejöhet a vízen futás jelensége és az autó elvesztheti kormányozhatóságát. A gumiabroncsok profilmélységét mérőeszközzel is ellenőrizhetjük, de ennek hiányában a minden gumin kötelezően meglévő kopási indikátor segítségével is meghatározhatjuk, hogy gumink elkopott e már, vagy közel jár hozzá. Egyébként már csak a saját biztonságunk érdekében is 2 milliméter mélységnél jobb, ha lecseréljük gumijainkat – írja a gumibomba.hu.

Gumicserét érdemes elvégezni a tengelyek között is körülbelül 10 ezer kilométerenként, ezzel elkerülhető a legkisebb mértékű rendellenes kopás is, és a gumik egyszerre fognak elkopni – tanácsolják a szakemberek.

(A borítóképen: Legtöbben az átszerelést választják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában