szemétszedés

2021.06.01. 17:30

A hétvégén tisztább lett Zemplén

Nyolcszáz ember szedte a hulladékot a kormánybiztos és a polgármester kezdeményezésére.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Tiszta természet címmel szemétszedési akciót hirdetett Wáberer György Tokaj-Zemplén fejlesztési programjáért felelős kormánybiztos, valamint Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Wáberer György az akció ötletéről szólva elmondta: a közelmúltban egyeztetett Szamosvölgyi Péterrel, Sátoraljaújhely polgármesterével azokról a lehetőségekről, amelyeket a fejlesztési kormányprogram nyit meg az itt élők számára azzal, hogy a Tokaj-Zemplén térséget Budapest és a Balaton után hazánk harmadik legfontosabb turisztikai régiójává teszi. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy ez a táj már ma is hazánk egyik legvonzóbb természeti környezete. Ugyancsak azonosan gondolkodtak arról, hogy a völgyeket, erdőket meg kell tisztítani, mert hiába építenek a rendelkezésre álló támogatás segítségével utat, kilátót, gyalogos völgyhidat és szállodát, ha a látogatókat elriasztja a szétszórt hulladék.

Wáberer György kiemelte: Zemplén szülötteként, magyar emberként és kormánybiztosként egyaránt elszomorítja a hulladék látványa ebben a csodás természeti adottságokkal rendelkező térségben. Beszámolt róla, hogy erdei kerékpározás közben maga is tapasztalta, hogy sok helyen van hulladék a természetben. A polgármesterrel együtt úgy gondolják: ez így nem mehet tovább. Emiatt közösen elhatározták, hogy haladéktalanul megkezdik Tokaj-Zemplén megtisztítását, és személyes példát mutatva maguk kezdik el a szemétszedést. Köszönetet mondott azért, hogy kezdeményezésükhöz csatlakoztak az önkormányzatok vezetői és azok a polgárok, akik büszkék településük szépségeire és azért dolgoznak, hogy megőrizzék ezt az adottságot. Meglátása szerint páratlan összefogás jött létre, ugyanis 40 település csatlakozott a kezdeményezéshez.

Páratlan összefogás jött létre, ugyanis 40 település csatlakozott a kezdeményezéshez

– Wáberer György

Sokan nem várták meg az akció szombati megnyitását, már pénteken megkezdték a munkát. Tarcalon 60 gyerek szedte a szemetet az Erzsébet-kápolnánál. Másnap már reggel 8 órakor elindultak csoportok. Tokajban több mint harmincan a Tisza-partot tisztították meg. Sokan vettek részt az Abaújszántó-Felsődobsza közötti útszakasz megtisztításában. Göncön a Pálos kolostor útvonalát tették rendbe az önkéntesek, Pálházán a kerékpárút és az erdei kisvasút vonalán zajlottak a munkálatok. A kormánybiztos mindenkit arra biztatott: óvja minden nap a zempléni táj tisztaságát, mert azzal önmaga is gazdagabb lesz. Hajoljon le az eldobott papír- vagy műanyaghulladékért, ahogyan ezt maga is tette. Kérte, hogy kövessék példájukat egészen addig, amíg a szemetelés kikopik a helyi emberek szótárából.

A külterületekre fókuszáltak

Szamosvölgyi Péter elmondta: azért kezdeményezte az akciót maga is, mert a város, és a környék lakóinak sem mindegy, milyen környezet veszi körül őket, márpedig az örökül kapott természet megőrzése a helyiek feladata legelőször. Ugyancsak fontos az erdő és a külterületek tisztasága a turisták szempontjából is, hiszen a városban és a környéken vendégeskedők közül sokan járják végig a túraútvonalakat, kerékpároznak a természetben, vagy gombásznak az erdőben. Az sem mindegy, ők mivel szembesülnek. Különösen a jelzett turistaútvonalak környékére kell nagyobb figyelmet fordítani, ugyanis azt tapasztalják, hogy bár az elmúlt években jelentősen csökkent az illegális hulladék a külső területeken, de még mindig sokan szemetelnek olyan helyen, ahol nem kellene – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte: iható forrás mellett is találtak már műanyag flakonokat, túrautak mentén kidobott számítógép-monitorokat, elhasznált klaviatúrákat, lábasokat és más háztartási eszközöket. Szamosvölgyi Péter megjegyezte: azért is érthetetlen mindez, mert ezekre a helyekre nehezebb elszállítani a kiszelektált hulladékot, mintha valaki a hivatalos utat, például a hulladékudvart választja. Kiemelte: évente egy-két alkalommal szerveznek városi szintű hulladékszedési akciót, de akkor leginkább a belterületeket teszik rendbe. Ezért is különleges a mostani kezdeményezés, mert ez az Újhely környéki erdőkre összpontosít – tette hozzá a polgármester.

Elmondta azt is: 70 településnek küldték ki a felhívást, és ezek közül mintegy negyven jelezte részvételét, és becslése szerint körülbelül 7-800 ember szedhette a szemetet a mostani akció során.

(A borítóképen: Kesztyűosztás a hulladékgyűjtéshez Sátoraljaújhelyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában