egészségügy

2021.05.07. 11:30

Újra van egynapos sebészet Miskolcon is

A megyei kórházban hat szakmában kezdték meg az egynapos sebészet újraindítását.

20191025 Kecskemét fotó: Bus Csaba BCS Petőfi Népe Bács-Kiskun Megyei Kórház Invazív Kardiológiai Osztályán májtumor mikrohullámú abláció műtét.

Forrás: MW

Fotó: BUS CSABA

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, május 3-ától újraindulhatott az egynapos sebészeti ellátás. Mint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelezte: a beavatkozások előzetesen egyeztetett időpontokban, rugalmas tervezéssel, a járványügyi intézkedések betartásával történhetnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a honlapján tudatta, az emberi erőforrások minisztere „az egynapos sebészeti ellátások újraindításáról” szóló egyedi utasítása alapján, a kórházukban is megkezdték 2021. május 3-tól május 10- ig fokozatosan az egynapos sebészeti beavatkozásokat. A héten ez a szülészet-nőgyógyászat, szemészet, általános sebészet, érsebészet, traumatológia (kézsebészet) és kardiológia szakmákban indult, illetve indul el. Az egynapos sebészeti beavatkozásaikat a központi telephelyükön – megyei tagkórház, Szentpéteri kapu – indítják el valamennyi érintett szakmában, a saját osztályon belül.

Felhívták a figyelmet, hogy továbbra is érvényesek az egynapos sebészeti osztályokon elvárt szabályok, azaz csak előzetesen egyeztetett időpontban történhetnek. Az intézményben történő felvételkor testhőmérséklet-mérés, kézfertőtlenítő használata, a másfél méteres védőtávolság betartása kötelező. Amennyiben pedig valaki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, azt kérik, hogy vigye magával.

Az oltottságuktól, illetve átfertőzöttségüktől függően az adott osztály kérheti a PCR-teszt elvégeztetését, amelynek 48 órán belüli eredményét fogadhatják el – a korábbi gyakorlatoknak megfelelően. A felvétel napján azonban – valamennyi esetben – a kórház elvégezteti az antigéngyorsteszt szűrést.

A további műtétes szakmák tekintetében fokozatosan tervezik az egynapos sebészeti beavatkozások megnyitását, tette hozzá tájékoztatásában a kórház.

(A borítóképen: A kardiológián is elindult az egynapos sebészet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában