utánajártunk

2021.05.08. 15:30

Panasz érkezett: szűk a hely a sírok között a barcikai temetőben

Az elhunytak és a síremlékeket látogató családtagok számára is méltó körülményeket szeretnének biztosítani.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Fotó: (c)Zakany Gergely

Panaszlevél érkezett szerkesztőségünkbe: a levél írója azt sérelmezi, hogy Kazincbarcikán, a város köztemetőjében a fekvő urnás sírhelyek között szűk a hely, a síremlékek szorosan egymás mellett vannak, tulajdonképpen megközelíthetetlenek. Mivel domboldalas a terület, az esős időszakok után kisebb tó keletkezik, ami mindent beborít, hiányoznak a vízelvezető elemek.

Munkatársunk a problémával Kazincbarcika vezetőségéhez fordult. Klimon István, a város alpolgármestere a megkeresésre válaszolva így nyilatkozott: „Maga a temető városunktól valamivel idősebb, gyakorlatilag elég régi síremlékek is találhatóak a sírkertben. Az előírások és a szabványok valóban szűkre szabták a lehetőségeket, előfordulnak olyan területek, ahol gondot jelenthet a hozzáférhetőség, de ezt nem tudjuk kiküszöbölni a már meglévő síremlékek miatt. Viszont a későbbiekben kiosztásra kerülő helyeknél mindenképpen figyelembe vesszük és megelőzzük a problémát. A másik nagyon nehéz feladat: a fásítás, növényesítés. Az elődeink által elültetett fák közül több is vágáséretté vált, gyakran előfordul, hogy a gyökérrendszer a közel lévő sír­emlékekben kárt tesz. Azonban csak olyan fák kivágását tudjuk támogatni, amelyek mindenképpen emberéletet, vagyonbiztonságot veszélyeztetnek, a beteg példányokon kívül. Amit eddig el tudtunk távolítani, azok helyét új, előnevelt facsemetékkel próbáltuk pótolni. Ha kivágunk egy fát, a csapadék nem tud felszívódni gyökérzet híján, a talaj telített lesz vízzel. A régebbi részeken valóban előfordul problémaként, hogy ahol vízszintes a terület, ott megáll a víz, főleg a fagy utáni olvadáskor. Hiába áldoztunk rá sok időt, energiát, pénzt, humán erőforrást, sajnos mindig lesznek problémás területek, amelyeket legtöbbször kegyeleti okokból nem tudunk felszámolni. Ennek ellenére a temetőre nagyon nagy hangsúlyt fektet a városvezetés, magától értetődő módon. Az elhunytak és a síremlékeket látogató családtagok számára is méltó körülményeket szeretnénk biztosítani. Ennek érdekében számtalan járdát, sétányt újítottunk fel az elmúlt esztendőkben, térköveztünk, aszfaltoztunk, közvilágítást javítottuk és építettük ki. A temetőnek a ravatalozója is nagy felújításon esett át. Az épület előtt található teret befedtük, lehetővé téve, hogy az időjárási viszontagságoknak nem kitéve róhassák le végső tiszteletüket a gyászolók.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában