nyelvtanulás

2021.05.06. 13:00

Ha színes, jobban rögzül

A nyelvoktató alkalmazások és az online platformok is segítik a nyelvtanulást.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

. Ha nyelvtanulásra adjuk a fejünket, otthon, önállóan is fejlődhetünk. Ebben segítenek az internetes nyelvoktató alkalmazások tucatjai. Azonban ha magán- vagy csoportos órák mellett tesszük le voksunkat, sem csalódhatunk, hiszen a nyelviskolák a karanténidőszak alatt igyekeztek megtalálni azokat az online platformokat, amelyeken keresztül egyénileg elkészített játékos feladatokkal szólíthatják meg a tanulókat.

Réka bár több nyelvoktató appot is kipróbált, úgy érzi, eddig nem találta meg a számára legideálisabbat.

– Rendkívül hasznosnak tartom ezeket a programokat, viszont ami elengedhetetlen, hogy tényleg a szintünknek megfelelőt válasszuk ki. Előfordult már velem, hogy csalódtam a legjobbnak vélt programokban, persze később rájöttem, én szúrtam el, mivel nem a tudásszintemnek megfelelővel próbálkoztam. Miután folyékonyan beszélek angolul, nehezen éltem meg, hogy az appórákon keresztül a kutya szót próbálja velem memorizáltatni az ismert nyelven. Ha teljesen új ismereteket akartam szerezni például olaszból, sérelmeztem, hogy lassan haladok, illetve abban is biztos voltam, ha nem értek meg egy mondatszerkezetet, nem kérdezhetek és kapok azonnali segítséget, úgy, mint egy húsvér tanár esetében. Ennek ellenére tovább próbálkozom, hiszen remek elfoglaltság például egy hosszabb utazás során, vagy az otthon töltött időkben – magyarázta Réka.

Élmény legyen a tanulás

– Amennyiben a Covid, illetve a karanténidőszak előnyeit kellene ecsetelnem nyelvoktatási szempontból – kétségkívül az első három dolog között lennének az online lehetőségek – kezdte gondolatait Szalánczi Beáta nyelvtanár, aki kollégáival együtt kereste azokat a lehetőségeket, amelyekkel színesebbé és élményszerűbbé varázsolhatja az online nyelvórákat a nagy korlátozások idején. Munkatársaival az egyénileg alakítható felületeket részesítik előnyben.

– Az utóbbi év a tanulásról és önfejlesztésről is szólt. Fiatalabb és idősebb kollégáim is szívesen fogadták azokat a tréningeket, ahol bemutattuk számukra a platformokat, ahol kis gyakorlással káprázatos nyelvoktatáshoz használható feladatokat tudnak saját maguk is készíteni – mesélt Beáta az elmúlt eredmények időszakáról. – A ránk zúduló számtalan netes oldal között figyeltünk, hogy megtaláljuk a 2-3 leghasznosabbat. A kevesebb több elv itt is érvényesül. A nyelvtanulók így gyorsan megszokták és megszerették az általunk kiválasztott felületeket. A célunk az volt, hogy a tanár és diák együtt, vagy akár külön-külön is hozzáférjen a platformokhoz – tette hozzá. – A jól kiválasztott online felületeknek nagy jelentősége van: minél több érzékszervünk játszik szerepet a tanulási folyamatban, annál könnyebben és gyorsabban rögződnek az új ismeretek. Ezt tanulási típusunk is befolyásolja, vannak, akik vizuális típusként hamarabb befogadják az információt, vannak, akik hallás után memorizálnak könnyebben. A motorikus készségek is fontosak: van, aki írva tanul – emelte ki a nyelvtanár.

(A borítóképen: A nyelvtanulást sok-sok online app segítheti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában