felelős állattartás

2021.05.28. 14:00

Az ebeket is nevelni kell

Azok az ebek randalíroznak az utcán, amelyekkel nem foglalkoznak eleget.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Mindig a gazdi felelőssége, hogyha a kutyája házon kívül kárt okoz. Igaz ez azokra az esetekre is, amikor az ebek autókat rongálnak meg a városban, miközben kisebb állatokat üldöznek. Azonban, ha a kutyában nincsen csip, akkor a gazdát nem lehet kérdőre vonni, annak ellenére, hogy a felelős állattartás része, hogy a kedvenc a portán belül maradjon.

Odakint megváltoznak

– A szökés egy önmegerősítő folyamat, hogyha a kutyát odakint pozitív ingerek érik, akkor újra kikívánkozik majd a kertből. Egyre nehezebb lesz megtanítani neki, hogy ne menjen ki az utcára. Ilyen esetekben azt szoktam javasolni, hogy építsenek neki kennelt – mondta Szécsi Annamária, a Négylábú Segítők Egyesületének terápiás kutyakiképzője. – Ösztönkezelő tréningek segítségével lehetséges lenevelni bizonyos ebeket róla, hogy kisebb állatokat kergessenek. Viszont ebben az esetben is muszáj, hogy jelen legyen a gazdi, aki a vezényszót kimondja. Ha az állat kóborol, az ösztönkésztetéseit semmi nem kontrollálja.

A törvény előírja, hogy a gazdis kutyák közterületen csak pórázon tartózkodhatnak.

– Ebek kizárólag a kutyafuttatóban lehetnek póráz nélkül, vagy otthon. Azokkal a kutyákkal, amelyek kiszöknek, általában nem foglalkoznak eleget és nincsenek lefárasztva – hívta fel a figyelmet Bodó Barbara, „Az Én Kutyaiskolám” kutyakiképzője. – Különösen első kutyások körében elterjedt, hogy vesznek egy gyönyörű szép ebet, például huskyt, de nincsenek tisztában az állat igényeivel. Bizonyos fajták mozgásigénye sokkal nagyobb, mint másoké, amiről jó, ha még a vásárlás előtt tájékozódunk. A szánhúzók akár 40 kilométert is szívesen futnak egy nap. Fontos tudatosítani azt is, hogy nemcsak a bent tartott, hanem a kinti kedvenceket is rendszeresen sétáltatni kell. A fizikai fáradtság jelei hasonlóak, mint az embereknél, de ahhoz, hogy a kutya ne romboljon, a szellemi fárasztás is szükséges. Ehhez elegendő lehet a pórázon vezetett séta.

A kutyák szocializációján múlik, hogy házon kívül mennyire engedelmesek.

– Érdemes a 3-6 hónapos kölyköket kutyaoviba vinni, ahol játékos feladatokat kapnak. Már a kiskutyákkal elkezdjük gyakoroltatni a visszahívást. Például miközben az állatok játszanak, a gazdák odahívják őket magukhoz. Ez mindkét fél részéről tanulható. Ha a vezényszó után a gazdit választják, az azt mutatja, hogy oda tudnak figyelni rá és fontos számukra ez a kapcsolat. Aztán nagyobb korukban még legalább három-négy hónap intenzív tanulás javasolt az engedelmes tanfolyamon. Azok, akik leteszik nálunk az engedelmes kísérő kutyavizsgát, április 26-tól a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) által kidolgozott kutyavezetői jogosítványt szerezhetnek a BH-vizsgarendszer részeként. Ez igazolja, hogy a gazdi felelős, hozzáértő állattartó – tájékoztatott Bodó Barbara.

(A borítóképen: Az ebek szocializációja javítható a kutyaiskolában)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-kocsikat-rongaltak-a-kobor-kutyak-5465206/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában