Miskolc

2021.05.08. 14:00

A Jobbik még számít egy alpolgármesteri helyre

A polgármestertől várják, hogy kapocs legyen a város és az egyetem között.

20210423 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Miskolc logója a Szent István téren.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

„Én személy szerint azért kicsit többre számítottam – reagált kérdésünkre Badány Lajos, a Velünk a Város jobbikos frakcióvezető-helyettese arra a hírre, hogy a kormány 1,3 milliárd forinttal kompenzálta a miskolci költségvetés bevételkiesését. – Legrosszabb esetben is 1,8 milliárd forint csak az iparűzési adóból származó kiesés. Azt még nem néztem meg, hogy a kompenzációban lakosságarányosan hogy áll Miskolc a többi nagyvároshoz képest. Ha azt vesszük alapul, hogy még augusztusig meghosszabbítják a korlátozásokat, akkor például csak a parkolási díjból 1 milliárd forint esik ki egy esztendő alatt.”

Korábban Miskolc kapott a kormánytól 700 millió forint céltámogatást, amelyet – mint Badány Lajos maga is megerősítette – a már elkészült, de – a május eleji lehetőség ellenére – meg nem nyitott miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő működtetésére költhetnek és költenek majd el.

Nem tud feketefoglalkoztatásról

Megkérdeztük arról a botrányos esetről is, hogy a sajtóhírek szerint a város új, momentumos alpolgármestere kizárólagos tulajdonában lévő cégnél feketén foglalkoztatnak. Badány Lajos a következőt válaszolta: „Nincs rálátásom ezekre az ügyekre, magát az alpolgármester urat kellene erről megkérdezni.”

Van némi pozitívum

Az ellenzék egyöntetűen kritizálja a hazai egyetemi modellváltást, miközben Miskolc polgármestere, Veres Pál kiáll az alapítványi működés mellett, sőt szerepet is vállal a Miskolci Egyetem kuratóriumában. Hegedűs Andrea, a Velünk a Város DK-s frakcióvezető-helyettese szerint „kormányzati pénzlenyúlás” az egyetemek ilyetén átalakítása. „A Miskolci Egyetem kuratóriumi kézbe adását nem tartom helyesnek. Az talán pozitívum, hogy polgármester úr a kuratóriumban helyet kapott, ezáltal biztosított lesz a város és az egyetem együttműködése, és reményeim szerint Veres Pál hidat tud teremteni a két oldal között.”

Lesz újabb alpolgármester?

Badány Lajost arra is megkértük, értékelje azt a tényt, hogy a város újonnan kinevezett alpolgármesterét a Momentum adta, és nem a közgyűlésbe több képviselőt delegáló Jobbik. A politikus a következőket reagálta: „Nem szeretnék elébe szaladni az eseménynek, de tudomásom szerint az alpolgármesteri helyek betöltésének folyamata még nem zárult le, és várjuk a további fejleményeket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában