Időjárás

2021.04.12. 18:57

Viharos széllel és kiadós csapadékkal érkezik a hidegfront

Markáns hidegfront érkezik viharos széllel, kiadós csapadékkal – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Keddre, a viharos szél miatt, másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak. A magasabb hegyekben akár 10-20 centiméteres hótakaró is kialakulhat.

Hidegfronti hatás

Tájékoztatásuk szerint az északnyugat felől érkező hidegfront hatására egyre nagyobb területen megerősödik a szél, az Észak-Dunántúlon, elsősorban az északnyugati, nyugati megyékben és a Bakony térségében viharos, helyenként óránkénti 70-80 kilométeres széllökésekre lehet számítani (éjszaka is).

Kedden napközben tovább erősödik a légmozgás, délutántól északkeleten is nagy területen lehetnek viharos széllökések. Kedd este némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős, néhol viharos széllökések továbbra is előfordulhatnak.

Kiemelték azt is, hogy kedd éjfélig az ország döntő részén várható jelentős mennyiségű csapadék. Kedd éjfélig területi átlagban az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméternyi csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

Elsőfokú figyelmeztetés

A viharos szél veszélye és a sok eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kitértek arra is, hogy keddre virradó éjszaka nyugat felől elkezdődik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe. Kedd estétől a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon előfordulhat havazás, akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyorsan gyarapodik majd a hóréteg.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban általában 2-8 Celsius-fok lesz, a legmagasabb hőmérséklet 7 és 14 fok között várható, de a keleti határnál még ennél kicsit melegebb is lehet. A késő délelőtti, déli óráktól viszont már csökken a hőmérséklet – közölte a meteorológiai szolgálat.

Orvosmeteorológia

Erős hidegfront vonul át, így az erre érzékenyeknél legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában