Aggtelek

2021.04.24. 20:00

Várják, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba

Abban bíznak a településen, hogy a várható enyhítések után ismét fellendül a turizmus Aggteleken.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Most még zárva a Baradla barlang, nem lehet közösségi rendezvényeket tartani, a korábbiakhoz képest jóval kevesebben fordulnak meg a határ menti, de turisztikai szempontból rendkívül fontos szerepet betöltő Aggteleken. A helyiek közül sokan foglalkoznak a szállás­adással és a vendéglátással, ezért természetesen mindenki várja, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba.

Együtt a turizmussal

– Normál esetben húsvétkor egész Aggtelek nyüzsög, a barlang előtti parkoló zsúfolásig szokott állni autóval. Furcsa volt most ennek az ellenkezőjét látni – utalt a jelenlegi helyzetre Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere. – Mondani sem kell, hogy mindenki nagyon várja már az enyhítéseket, az újbóli nyitást. Bízom benne, hogy májusban ez meg fog történni, hiszen mi együtt lélegzünk a turistákkal, a vendégekkel, nagyon fontos, hogy minél többen látogassanak el hozzánk. A kiesett időszakot nyilván nem lehet behozni, de törekszünk arra, hogy egy-két dolgot pótoljunk, ami az elmúlt hónapokban kimaradt az életünkből.

Magas oltási szándék

Rőczei Patrik azt is elárulta, hogy Aggteleken nagyon magas az oltási szándék, mert sajnos a lakosság körében több áldozatot is követelt magának a koronavírus. A helyiek fontosnak érzik a védekezést, amely vélhetően feltétele is lesz annak, hogy újból szabadabbá váljanak a mindennapok.

– A terveink megvannak, dolgozunk a megvalósításon, már csak arra lesz szükség, hogy mindezeket engedélyezzék is – folytatta a település első embere. – Július végén egy kétnapos programsorozatot szeretnénk megvalósítani, a Falka Napok keretében be akarjuk mutatni azt, hogy Aggtelek környékén milyen vadállatok élnek. Emellett egy Hard Dog kutyafuttató versenyt is tervezünk, ami kiegészülne főzőversennyel és koncerttel is. Sok embert várunk, mert egy nagy volumenű rendezvényről beszélünk. Ez lenne az önkormányzat számára idén a legfontosabb. Természetesen folyamatosan konzultálunk, egyeztetünk az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal, hiszen ők is sok mindennel készülnek. A legfontosabb, hogy kinyithassák a barlangot, ismét sokan menjenek végig a tanösvényen, hogy legyen miért akár a hétköznapokon is Aggtelekre látogatni.

Első az egészség

A településvezető azt is hozzátette, hogy a Nemzeti Park munkatársai is arra törekednek, hogy óvják az emberek egészségét. A községben sok idős ember él, akik az elmúlt évtizedekben nagyon sokat tettek a faluért, ezért megérdemlik a törődést. Az önkormányzat emellett pályázatok útján igyekszik fejlesztéseket is végrehajtani, amik ugyancsak fontos szempontok Aggtelek életében.

Ebben az esztendőben pedig további négy projekt megvalósítására pályázunk

Rőczei Patrik

– Tavaly nyertünk 3 millió forintot orvosi eszközök beszerzésére, ez idén fog megvalósulni. A Magyar Falu Program keretében sikerrel pályáztunk a tájházunk telkén található, elhagyott épület felújítására, amelyhez lassan szintén hozzákezdhetünk – sorolta az eredményeket Rőczei Patrik. – Ebben az esztendőben pedig további négy projekt megvalósítására pályázunk. A közterületi eszközeink fejlesztése mellett a védőnőnk szolgálati lakásának kialakítását is meg kívánjuk valósítani. Emellett óvodaudvari játékok beszerzését, valamint a Jókai út aszfaltozását is tervezzük. Bízom benne, hogy támogatják majd a benyújtott kérelmeinket.

(A borítóképen: Aggtelek számára lényeges, hogy a Baradla barlang minél hamarabb fogadhasson vendégeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában