Fejlesztések

2021.04.11. 15:30

Tervekből sincs hiány Mezőzomboron

Számos pályázat nyerteseként – a koronavírus-járvány közepette is – megújul és tovább fejlődik Mezőzombor.

Novák Krisztina

Fotó: PH

A Magyar Falu Program keretében sikeresen pályáztak kerékpárút-építésre, az óvoda korszerűsítésére és az önkormányzati fenntartásban lévő temető megszépítésére is a tavalyi évben. Ráadásul, a Településfejlesztési Operatív Program keretében, sikerült egy új bölcsődére is elnyerni 270 millió forintot, amelyből idén szeretnék a kivitelezést megvalósítani.

– A főutca közepén sikerült egy régi lakóházat megvásárolni, és ennek az elbontása után elkezdődtek a talajmunkálatok – tájékoztatott Radó Béla, a település polgármestere. – Mezőzombor építészeti stílusához illeszkedő épületet terveztünk, amelyet reményeink szerint még az idei év végén, de legkésőbb a jövő év elején átadhatunk a lakosságnak.

A bölcsőde két tizenkét fős csoport befogadására lesz alkalmas, és összevont intézményként működik majd a már meglévő óvodával. Ennek következtében a jelenlegi óvodavezető irányítja majd a bölcsődét is, felduzzasztott létszámmal, hiszen a bölcsődével új munkahelyeket is teremtenek. Nem titkolt cél, hogy szeretnék ezzel is komfortosabbá tenni azoknak a fiataloknak az életét, akik megtalálták a környékbeli munkalehetőségeket, és a bölcsőde segítségével minél hamarabb visszatérhetnek majd a munka világába.

Megtudtuk, hogy az óvoda egyszerre három pályázatot is elnyert, így kicserélik az összes udvari játékot, létrehoznak egy új tornaszobát, illetve felújítják a tálalókonyhát, továbbá a teljes óvodát körbevevő régi, elavult drótháló helyett új és modern kerítés épül.

Két keréken

A koronavírus-járvány természetesen Mezőzombort sem kímélte, programok maradtak el, ezért a kikapcsolódási lehetőségek tekintetében a bicikliút szerepe még inkább felértékelődött.

– Közel három és fél kilométernyi kerékpárút már elkészült a 2020-as évben, ez külterületen található, Mezőzomborról Szerencs irányába, illetve a másik irányban, a mezőzombori vasútállomástól a Sárga Borházig terjedő szakasz – tudtuk meg a polgármestertől. – Ezt már birtokba is vették a kerékpárosok és örömmel látjuk, hogy a szabadidejükben nagyon sokan ezen a védett sávon sétálnak, nordic walkingoznak, gyalogolnak vagy futnak. Ráadásul a helyieken kívül sok szerencsi lakost és a környékbeli településről származókat látunk, ezért örülünk, hogy ilyen nagy sikere van a kerékpárútnak. Ezen felbuzdulva az elmúlt évben sikeresen pályáztunk ismét kerékpárút-építési lehetőségre, így 600 métert már belterületen meg tudunk valósítani abból a 2,5 kilométerből, ami a két kerékpárutat végleg összeköti majd. Ráadásul, mivel egyre nagyobb a forgalom a közutakon, ezzel is sikerül megvédeni a kerékpárosokat és a gyalogosokat.

Szintén a tavalyi év eredménye, hogy az önkormányzati fenntartásban lévő temetőt is rendbe tehetik, a bejárattól egészen a ravatalozóig. Maga a ravatalozó és a környéke is megújul, három régi, öreg fát kivágtak, és helyettük tízet ültetnek majd, így egy igazi szép temetői főutat hozhatnak létre.

A Béke kert arculata is változik, ugyanis a régi kerítést lebontják, és csak a hátsó részen építenek a helyére egy impozáns kőkerítést, ami illik a település arculatához. Az itt található játszótér eszközeit is új, modern játékokra cserélik, a kerékpárút pedig a régi kerítés főút felőli oldalára épül majd.

Radó Béla elmondta, szeretnék, ha a település lakói és a turisták minél gyakrabban birtokba vennék ezt a másfél hektáros rendezvényteret, ahol az emlékművek kaptak helyet, és ahol a település majálisát, valamint a csülökfesztivált szokták megtartani. Utóbbi tavaly a koronavírus miatt szintén elmaradt, de bíznak benne, hogy az idei évben megtarthatják.

A polgármester kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően vásárolhattak egy új MTZ-t a hozzá tartozó eszközökkel, valamint 1150 méter szilárd burkolattal ellátott mezőgazdasági utat építettek, amely a 37-es főútvonalat keresztezve, Mád irányában található. Ezen a szakaszon a gazdák már kulturáltan tudnak közlekedni a munkagépekkel, és a terményt is sokkal könnyebben be tudják hordani.

– Mindezek mellett a jövőben szeretnénk folytatni a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését és szilárd burkolattal való ellátását, továbbá megépíteni a hiányzó kerékpár­utat, valamint szeretnénk minél több járdát és belterületi aszfaltos utat megújítani, köztük a József Attila, az Arany János, a Kossuth Lajos és Zrínyi Miklós utcákat – sorolta a terveket Radó Béla. – Ezek lennének most már az elsődleges feladatok, mert szerencsére minden közintézményünk nagyon szépen fejlődött és korszerűsödött az elmúlt években.

(A borítóképen: A bölcsőde látványterve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában