járványhelyzet

2021.04.20. 20:00

Táppénzen vagy fizetés nélkül

A koronavírus-járvány átírhatja a megszokott munkavégzésünket is.

Hegyi Erika

Forrás: ST

Bizony az elmúlt évben sokan betegedtek meg a koronavírus miatt, és emiatt sokan kényszerültek táppénzre is. De hogy milyen szabályok vonatkoznak a Covid miatti kényszerpihenőre, azt kevesen tudják. Budai Tibor olvasónk is elkapta a vírust. Négy napot töltött kórházban, majd két hétig még otthon lábadozott, hiszen rendkívül gyengének érezte magát. Kétféle táppénzes papírt kapott. Úgy tudja, hogy a kórházi ápolás napjai alatt a fizetése 60 százaléka járt neki, az otthon töltött napok idejére pedig 70 százalék. Tibor számolgatott, hogy mennyi fizetést fog kapni márciusra, és nagyon örült, amikor több pénz érkezett a számlájára, mint amennyire számított.

Másokat is megkérdeztünk, és kiderült, kevesen vannak tisztában a táppénzzel kapcsolatos szabályokkal.

A Deloitte tanácsadó cég azonban összegyűjtötte az idevonatkozó tudnivalókat.

Igazoltan fertőzött

Ha a munkavállaló igazoltan koronavírus-fertőzött, hatósági házi karanténba kerül. Ebben az esetben elviekben keresőképtelennek minősül. Ilyenkor mentesül a rendelkezésre állási kötelezettség alól, azaz nem végezhet munkát. Mivel a munkáltatónak kötelessége biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzést, ezért, amennyiben tudomása van róla, hogy az egyik munkavállaló igazoltan fertőzött, nem rendelheti be őt dolgozni. Az igazolt fertőzöttség miatt elrendelt járványügyi elkülönítés időszakára táppénz illeti meg a dolgozót. A keresőképtelenség orvosi besorolásától függően pedig a munkavállaló elmehet betegszabadságra. Ilyenkor a távolléti díj 70 százalékára jogosult. Amennyiben táppénz illeti meg, a táppénz összege a táppénzalap 60 százaléka, vagy 50 százaléka.

A gyakorlatban azonban az olyan munkakörök esetében, ahol az otthoni munkavégzés feltételei fennállnak, számos esetben előfordulhat, hogy az érintett munkavállaló enyhe tünetekkel otthon folytathatja a munkáját, hangsúlyozták a szakértők.

Hozzátették: amennyiben valaki kontaktszemélyként kerül járványügyi zárlat alá, és van lehetőség arra, hogy otthonról dolgozzon, akkor továbbra is munkabért kap. Ha erre nincs lehetőség, akkor a járványügyi zárlat ideje alatt keresőképtelennek minősül. A keresőképtelenség ideje alatt viszont táppénzt kaphat.

Otthonról dolgozik

Az otthoni munka kapcsán javasolt a munkavállalóval megállapodni az otthoni munkavégzés feltételeiről. Ha a home office nem lehetséges, a munkáltató fizetett szabadságot adhat ki. Amennyiben fizetés nélküli szabadságban állapodnak meg a felek, fontos tudni, hogy ezen időszakban (a fizetés nélküli szabadság első napjától kezdve) a dolgozó nem tekinthető biztosítottnak. Az egészségügyi ellátás fenntartása érdekében ezért javasolt az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettségét bejelenteni, és a havi 8 ezer forint összegű járulékot (vagy annak időarányos részét, azaz napi 270 forintot) megfizetni ezen időszakra. Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését a munkáltató átvállalhatja, de erre nem kötelezhető.

Ha nincs iskola

Sok szülőt érint vagy érintett a digitális oktatás. Mivel ilyenkor a gyermek nem beteg, ám mégis otthon tartózkodik, a kisgyermekes szülő kénytelen otthon maradni. A munkavállaló ilyenkor elháríthatatlan okból nem tudja ellátni munkáját. Itt is érdemes arra törekedni, hogy a dolgozók a munkáltatójukkal meg tudjanak állapodni az otthoni munkavégzés feltételeiben. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a munkáltató fizetett szabadságot adhat ki. Ha ez sem működik, és csak fizetés nélküli szabadságban tudnak megállapodni, akkor fontos a már említett, napi 270 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

– A koronavírus-járvány gyors reagálást és nagyfokú rugalmasságot követel meg a jogalkotó részéről is, ezért a vonatkozó rendelkezések, eljárások gyorsan változhatnak. Fontos hangsúlyozni, hogy egy adott helyzetben a munkajogi és társadalombiztosítási szabályokat együttesen kell figyelembe venni, és a gyorsan változó jogszabályi környezetben alapos vizsgálat után megítélni az adott helyzet következményeit – jelezte Baranyi Gábor, a Deloitte adóosztályának partnere.

(A borítóképen: Sokan kényszerülnek a járvány miatt betegszabadságra [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában