projektek

2021.04.24. 19:45

Népszerűek az új felhívások a Putnoki járásban is

A Putnoki járásból is rengeteg önkormányzat nyújtotta be jövőbeni projektelképzeléseit.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

Megjelentek az új felhívások a Magyar Falu Programban, így ezekben a hetekben a kisebb települések benyújthatják azokat a pályázati terveket, amelyeket az előttünk álló időszakban szeretnének megvalósítani. A projektek gondozásában komoly szakmai segítséget, támaszt tud nyújtani az önkormányzatoknak a Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. Az első tapasztalatok egyértelműen pozitívak, előremutatóak. A Putnoki járásban és a társasághoz tartozó további falvakban, községekben komoly érdeklődés mutatkozik a nyilvánosságra került lehetőségek iránt.

Utak, épületek

– Ez valóban így van, a Miniszterelnökség által közzétett valamennyi felhívás népszerűnek mondható – árulta el a tapasztalatait dr. Bárdosné Dudás Viktória, a társaság vezetője. – Ezek közül is kiemelkedik a belterületi utak aszfaltozása, valamint a leromlott állapotú, önkormányzati ingatlanok megmentésére, felújítására vonatkozó lehetőség. Vannak olyan programok, amelyek a korábbiakra épülnek, és olyanokkal is találkoztunk, amikkel mindenki ezekben a napokban ismerkedik.

Dr. Bárdosné Dudás Viktória kiemelte: megyénk ezen térségébe az elmúlt két esztendőben több mint kétmilliárd forint érkezett a pályázati forrásoknak köszönhetően, ez az összeg azonban nyilván tovább gyarapodik a idén és a jövő esztendőben. A pályázási kedv nagy, a települések a terveket megfogalmazták, elkészítették, már alig várták, hogy megnyíljon a beadási lehetőség.

Felelős állattartás

– Orvosi rendelők felújítására, valamint egészségügyi gép-műszer beszerzésre is nyílik lehetőség, amely iránt ugyancsak nagy az érdeklődés – tette hozzá dr. Bárdosné Dudás Viktória. – A közösségfejlesztésben a munkatársak bértámogatására lehet pályázni, ám valóban akadnak olyan felhívások is, amelyek most jelentek meg. Ezek közé tartozik a felelős állattartásra vonatkozó program, amely a veszettség elleni oltást, a csipelést és az ivartalanítást teszi lehetővé a kutyák és a macskák számára. Ugyancsak kedvező fogadtatásra talált a falubuszok beszerzése, régebbi járművek cseréje, amelyre azok az önkormányzatok pályázhatnak, ahol működik falugondnoki szolgálat. A járművek a napi munkában nyújtanak komoly segítséget, az idősek számára ételkihordás, egészségügyi ellátás, gyógyszerbeszerzés terén hasznosíthatóak a 9 fős járművek.

Százötven is lehet

A Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. jelenleg majd’ hetven településsel áll kapcsolatban, a felhívások elkészítésekor, a megvalósítási szakaszban, majd később az elszámolások idején is igyekeznek mindenben segítséget nyújtani. A határidőkkel kapcsolatban fontos információ, hogy vannak olyan pályázatok, amelyeket még ebben a hónapban lehet benyújtani, akadnak májusi és június közepi határdátumok is. Dr. Bárdosné Dudás Viktória szerint június közepére az általuk gondozott projektek száma elérheti, de akár meg is haladhatja majd a százötvenet.

(A borítóképen: Sajóvelezdre a közelmúltban érkezett meg az új falubusz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában