Koronavírus

2021.04.09. 14:00

Kevés a terápia, ezért oltatni kell

Az oltások többsége majdnem száz százalékban megakadályozza, hogy a koronavírus súlyossá váljon.

Detzky Anna

20210407 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Újabb szállítmány Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcina érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba.

Fotó: Vajda János

A vírusmutánsokról, a védekezésről és oltásokról szóló előadást tartott Vakcinák versenye – Covid–19 aktualitások címmel online szeminárium formájában, szerda este dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, a MedicalScan egészségügyi piackutató cég szervezésében.

Az összefoglaló után a hallgatóság személyes kérdéseket is intézhetett az előadóhoz, aki naprakész volt a koronavírussal kapcsolatos legújabb információk tekintetében is.

„A járványt csak úgy lehet megfékezni, hogyha nagyon sok embert, nagyon gyorsan beoltanak, mert a vírus mutálódik, ezért versenyt futunk az idővel” – hangsúlyozta dr. Szlávik János. „A brit, a dél-afrikai és a brazil mutáns terjedt el eddig a legnagyobb területen, és amíg nem rendelnek el a világon mindenhol teljes utazási zárlatot, nem remélhetjük, hogy megáll a vírus és a mutánsok terjedése.”

Nagyobb átoltottság kell

Az előadó adatokkal is alátámasztotta, hogy Magyarországon jelentősen megnőtt az oltási kedv.

„Nem szabad hinni a járványtagadóknak. Ha megnézzük, hogy egy országban mennyi ember halt meg a korábbi években és most a koronavírus-járvány idején, akkor láthatjuk, hogy óriási a különbség, így van ez hazánkban is. Mindezzel együtt Magyarország nagyon jól halad az oltásokkal és három-négyszeresére nőtt fél év alatt az oltási hajlandóság. A KSH adatai szerint 2020. november 30. és december 6. között még csak a megkérdezettek 15 százaléka, 2021. március 15–21. között már 52 százalék vélekedett úgy, hogy biztosan beoltaná magát. Magyarországon az oltási terv elért oda, hogy, aki a következő hetekben szeretné, az valószínűleg be lesz oltva. Az angol mutáns előtti időszakokban úgy gondoltuk, hogy 50-60 százalékos felnőttkori átoltottság kell. Sajnos az angol mutánsnál azonban ezt föl kell emelni 70-80 százalékra” – ismertette az infektológus.

A maszkok alig térnek el

Ma már mindenki belátja a maszkhasználat fontosságát.

„Vannak olyan, döntően távol-keleti országok, amelyek önmagában szűréssel, maszkhasználattal és izolálással meg tudták állítani a járványt. Európában és az USA-ban ez sokkal nehezebben megy. A maszkok között egyébként alig van minőségi különbség, a lényeg az, hogy használjuk őket. Nagyon fontos a szociális távolság betartása is, ellenkező esetben akár 10-15 százalékkal nagyobb az esély a megfertőződésre. Két méternél ez alig egy százalékra csökken” – tudatta a főorvos.

A fejfájás a fő tünet

Az idő előrehaladtával az orvosok egyre többet tudnak a járványról.

Tesztelés esetén a PCR-teszt a legmegbízhatóbb – dr. Szlávik János

„A pandémia elején úgy gondoltuk, hogy a koronavírus fő tünetei a láz, a fulladás és a hasmenés. Ma már azonban tudjuk, hogy ez egyáltalán nem így van, ez inkább a kínai járványra volt jellemző. Azóta kiderült, hogy a vírus legfőbb tünete a húzó, nehéz fejfájás, a szaglás elvesztése, az orrdugulás, a köhögés, az izomfájdalom és a gyengeség. Ez utóbbi főleg az angol mutánsra jellemző. Bár ez valamivel súlyosabb és halálosabb, de még így is az esetek 80 százaléka enyhe lefolyású. Mindez persze nem vigasztalja azokat, akik súlyos módon esnek át a betegségen” – számolt be a szakember.

Magukat gyógyítják meg

Nagyon kevés terápia áll rendelkezésre a betegek gyógyítását illetően.

„Létezik a tablettás favipiravir, az intravénás remdesivir, tudunk oxigént adni a pácienseknek, vagy immunelnyomó terápiákat alkalmazni. Emellett a gyógyult betegek vérplazmájából lehet hatékony gyógyszert készíteni. Viszont sokszor a betegek maguk gyógyítják meg saját magukat. Azonban ezt követően nagyon gyakran még poszt-Covid-tünetek alakulnak ki, például károsodik a tüdő és más belső szervek, illetve memóriazavarok léphetnek fel. Így a betegségen átesettek gyakran hónapokig nem tudnak visszatérni a régi életükhöz a gyengeség és a csökkent tüdőkapacitás miatt. A poszt-Covid-tüneteket nagyon nehéz gyógyítani még az erre szakosodott rehabilitációs centrumokban is” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa.

A PCR a legjobb teszt

A különféle tesztek másra valók, érdemes tájékozódni, mielőtt teszteltetünk.

„Tesztelés esetén a PCR-teszt a legmegbízhatóbb. Bár 70-80 százalékos pontosságú antigéntesztek is léteznek, amelyek főleg azoknál használhatók, akik lázas betegek és úgy gondolják, hogy megfertőződtek. Viszont, ha valaki negatív antigéntesztet produkál, az még nem zárja ki, hogy koronavírus-fertőzött legyen. Sokan próbálják az oltás utáni védettséget egy ujjbegyes szűréssel megkeresni. Azonban az ujjbegyes szűrés arra való, hogy kimutassa, hogy valaki korábban átesett-e a betegségen. Egyre nő az elfogadott oltások száma, amelyek jelenleg az mRNS-vakcinák, a távolabbi stádiumban lévő DNS-vakcinák, a vektorvakcinák, az elölt vakcinák vagy az élő vakcinák csoportjába sorolhatók, amelyekkel még csak kezdetleges kísérletek folynak. A kétrészes oltások általában hatékonyabbak. Az oltások lényege, hogy majdnem száz százalékban megakadályozzák, hogy súlyos betegek legyünk, kórházba,vagy lélegeztetőgépre kerüljünk” – zárta dr. Szlávik János.

(A borítóképen: A hét közepén újabb szállítmány Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában