Közlekedésbiztonság

2021.04.03. 07:00

Börtönt ér a lopott tábla

A megrongálása a táblának, vagy akár az elforgatása is bűncselekmény lehet.

Horváth Imre

Fotó: Shutterstock

Kevesen tudják, hogy bűncselekmény közlekedési táblát lopni vagy megrongálni azt. Három év börtön is járhat a születésnapi ajándéknak lopott 30-as sebességkorlátozás jelzőtábláért, de ennél komolyabb börtönévek is jöhetnek hasonló esetben!

Vonzó az alumínium

Korábban, amíg alumíniumból készültek a közlekedési táblák, a fémgyűjtők lopták őket előszeretettel. Többek között éppen ezért cserélték már hosszú évek óta műanyagra őket, de a lopás és rongálás így is megmaradt, csupán most már más a cél. Például a sebességkorlátozó táblákat szívesen szerzik meg születésnapi ajándéknak, de arra is van bőven példa, hogy a településjelző táblákat viszik el. Kevesen tudják, hogy mivel utóbbi egyben sebes­ségjelző táblaként is funkcionál, jelezve a lakott terület határát, így ebben az esetben is előállhat a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, amely komolyabb következményekkel járhat.

A Btk. szerint: „Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.”

Ha tehát ellopjuk, megrongáljuk – vagy akár csak elforgatjuk, de ezzel balesetveszélyes helyzetet idézünk elő – a táblát, az önmagában jelenthet három évig terjedő börtönt, de ha bizonyítottan emiatt következik be baleset, akkor annak kimenetelétől függően emelkedik a büntetési tétel! Badarság azt gondolni, hogy, ha nem kapja rajta a rendőr az illetőt, akkor már meg is úszta az esetet, hiszen ma már rengeteg közterületi kamera figyeli a köztereket.

(A borítóképen: Hiányuk baleset-, sőt életveszélyt is jelenthet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában