nyelvoktatás

2021.03.24. 09:00

Online próbálnak boldogulni a nyelviskolák

A legtöbb nyelviskola alkalmazkodik a digitális átálláshoz, míg más csak a tanteremben történő oktatásban hisz.

Apagyi Beáta

20201210 Győr Online nyelvvizsgák. Képen: Hatos Hajnalka nyelvtanár. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Huszár Gábor

A tavasz kiemelt időszak a nyelvoktatásban. Sokan felsőoktatási felvételire, diplomaszerzésre készülnek, így a májusi–júniusi hónapra tervezik a nyelvvizsgák abszolválását. Azonban a harmadik járványhullám visszaszorításának érdekében elrendelt intézkedések miatt a nyelvi intézményeknek is be kellett zárniuk, kizárólag online tarthatnak órákat.

Kiválóan működnek így is

– Sem az irodában elérhető személyes ügyfélszolgálatunk, sem a nyelviskolában vagy cégeknél tartott kontaktórák nem működhetnek – magyarázta Karsza Péterné Szalánczi Beáta, a Katedra Nyelviskola ügyvezetője.

– A szerencsénk az, hogy az ügyfelek jó része kiválóan boldogul az online térben, aki keres, megtalál minket így is. Telefonon, e-mailben, a honlapunkon és a közösségi platformokon keresztül tartjuk a kapcsolatot az érdeklődőkkel. A képzési tájékoztatás és a szintfelmérés kiválóan működik ebben a formában is. Egyszerű megoldást találtunk a nyelvvizsga-bizonyítványok kiadására: kérésre beszkenneljük és e-mailben elküldjük a vizsgázóknak, akik a korlátozások után majd személyesen is átvehetik az okmányt. Nem látjuk ugyan a mosolyt az átvevők arcán, de sikerükben így is osztozunk – fogalmazott Beáta.

– Bár a helyzetünk, sok más szegmensével ellentétben, kielégítőnek mondható, a visszaesést érezzük. Egyértelműen szűkült a lakossági és vállalati piac is, de nekünk az online tér megfelelő a működésre. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a tantermi órák hatékonyabbak, de ezt az utóbbi egy év megcáfolta. Kiváló eredményeket érünk el, akkor is, ha a tanár és a diák virtuálisan van összekapcsolva: színes, látványos és izgalmas nyelvórákat rejt ez az új világ: akiben ott a tanulási kedv és szorgalom, nem érzi meg a különbséget – emelte ki az ügyvezető.

Nem valószínű, hogy visszatérünk a kizárólagos kontaktoktatásra

Karsza Péterné

– Nem tartom valószínűnek, hogy visszatérünk a kizárólagos kontaktoktatásra, bár lesznek, akik ragaszkodnak majd ehhez. Csak bele kell gondolni: előfordult már korábban, hogy valaki egy törött láb miatt kimaradt egy csoportból, most ez zökkenőmentesen megoldható. Persze ennek engedélyezett képzések esetén meg kell találni a felnőttképzési törvény által elfogadott lehetőségeit. A szakmánkból adódóan jól alkalmazkodunk és nyitottak vagyunk az új dolgok iránt. Ami biztos, az online forma teret nyitott bárki számára, aki az oktatással kíván foglalkozni – tette hozzá.

Nem hisznek az online-ban

Bögös Gábortól, a Miskolc Angol Nyelvstúdió ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy nyelv­stúdiójuk zárva tart, az online órák adta lehetőségeket sem lehet náluk igénybe venni.

– Tavaly nyáron, amikor a korlátozások lehetővé tették, hogy nyitva tartsunk és fogadjunk a diákokat, sem volt jelentős keresletünk. Ugyanis, aki tehette, inkább nyaralásra, egyéb szórakozási lehetőségre költötte megtakarításait, nem volt a prioritások között a nyelvtanulás. Egészen a szigorító szabályozásokig oktattunk személyesen, amikor erre már semmilyen módon nem volt lehetőségünk, sem álltunk át a digitális formára. Nem hiszünk benne, úgy gondoljuk, hogy az online csoportos órák nem lehetnek ugyanolyan színvonalúak, mint azok, amelyek a teremben történnek – állítja az ügyvezető.

Bérleti díj van, diák nincs

– A bezárás ellenére fizetjük a nyelvstúdió bérleti díját, ami bevétel hiányában felemésztheti a tartalékokat. Ennek ellenére bízunk benne, hogy a korlátozások enyhítése után ismét fogadhatjuk diákjainkat, az elszánt nyelvtanulókat, akik tényleg eredményesen kívánnak fejlődni és teljesíteni – mondta bizakodva Bögös Gábor.

(A borítóképen: Nyelvtanár online munkában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában