Jótékonyság

2021.03.11. 12:00

Online oktatás: laptopból és ingyenes internetből sohasem elég

A digitális oktatáshoz a telefon az egyik leginkább használt eszköz. Az intézmények igyekeznek segíteni a rászorulóknak.

Hegyi Erika

Fotó: Stock

Ezen a héten a járvány miatt már minden oktatási intézmény digitális tanrendre tért át. Az idén talán könnyebben ment az átállás, mint tavaly, hiszen már vannak tapasztalatok, és van elegendő tudás e modern oktatási forma alkalmazásához.

Papíron adják a tanulnivalót

Gond, hogy nem minden család tudja gyermeke számára biztosítani a megfelelő digitális eszközt. Okostelefonnal már majdnem minden család rendelkezik, de problémát okoz, ha több gyermeknek kell osztoznia egy telefonon. Szükség esetén az iskolák is igyekeznek segíteni különböző digitális eszközökkel.

A Szalaszendi Körzeti Általános Iskolában probléma nélkül zajlott az átállás, tudtuk meg Baratiné Váradi Szilvia igazgatótól. Nincs minden gyereknek otthon számítógépe vagy okostelefonja, ők papíron kapják a tananyagot és a feladatokat. Ez azonban nem sok diákot érint, körülbelül a gyerekek tíz százalékát.

– Okostelefonja szinte minden szülőnek van, messengercsoportokon keresztül tudunk oktatni. Próbálunk olyan tananyagot adni a gyerekeknek, ami ezen elérhető. Ezenkívül használjuk a Kréta informatikai rendszert is, melynek vannak olyan felületei, ahol oktatni is lehet, valamint csatolni tudjuk a házi feladatot és különböző videókat. Van tíz laptopunk is, amit szükség esetén oda tudunk adni a gyerekeknek, de ahol nincs áram és internet, ott nem tudják ezeket használni – fogalmazott az igazgató.

Nemcsak az iskolák, de a tanodák is online foglalkozásokra tértek át.

Az InDaHouse Hungary Egyesület tagjai évek óta tartanak fejlesztőfoglalkozásokat a hernádszentandrási, az ináncsi, a perei és az encs–fügödi gyerekeknek. Benkő Fruzsina, az egyesület elnöke elmondta, a kora gyerekkori programjukban résztvevőknek kézműveskedő csomagokat juttatnak el: a kicsik a feladatokat a szülőkkel együtt készítik el. Az iskola-előkészítő foglalkozásaik félig személyesen, félig online működtek eddig, de most be kellett zárniuk. A gyerekeknek hetente adnak majd otthonra iskola-előkészítő feladatokat.

– A tanodásokat pedig igyekszünk abban segíteni, hogy részt tudjanak venni a digitális oktatásban, azaz laptopot, tabletet és internetet biztosítunk számukra. Jelenleg 15 laptop már kint van a gyerekeknél, és ötöt fogunk még adni. Belefutottunk ugyanis abba a problémába, hogy a Kréta rendszer telefonról nem működik, vagy csak nehézkesen – tudtuk meg Benkő Fruzsinától.

Hozzátette: együttműködnek az Amigos a gyerekekért jótékonysági szervezettel, nekik vannak internet-előfizetéssel rendelkező tabletjeik.

– Ezeket azok a gyerekek kapják, ahol nincs internet, két családnak pedig mi fizetjük a netet. Itt is élnek olyan gyerekek, akik papíralapon kapják az iskolai feladatokat, mert másként egyáltalán nem lehet velük tartani a kapcsolatot. Azonban, akik hozzánk járnak a tanodába, többségük digitálisan írják és küldik be a házi feladatot. Itt tavaly is nagy összefogás volt a térségben, mi is és a hernádszentandrási tanoda is tudott adni laptokokat az iskolának és a családoknak. Mivel az egyesületünk adományokból tartja fenn magát, internetet is tudunk fizetni a családoknak. Ez pedig hiánypótló, hiszen az iskolák nem tudnak ilyet vállalni – sorolta Benkő Fruzsina.

(A borítóképen: A nehéz helyzetben lévő diáknak az intézmények is segítenek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában