felsőoktatás

2021.03.21. 16:00

A gazdasági képzések a legnépszerűbbek

Emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma a tavalyi adatokhoz képest.

Forrás: Shutterstock

Több mint 11 százalékkal jelentkeztek többen az ország valamelyik felsőoktatási intézménye által meghirdetett alap- vagy mesterképzésre, illetve osztatlan vagy felsőoktatási szakképzésre.

Választási sorrend

– Az egyetemi, főiskolai jelentkezések összesítése alapján azt látjuk, hogy a magyar fiatalok bíznak a hazai intézményekben – mondta Scanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. – Magyarország csak akkor lehet erős, ha a fiataljaink sikeresek. Ezért kulcsfontosságú, hogy a lehető legmagasabb színvonalú, korszerű képzésben részesüljenek. A kormány ezt szem előtt tartva alakította át az elmúlt években a szakképzés teljes rendszerét, és kezdett változtatásokba, fejlesztésekbe a felsőoktatás területén is – tette hozzá.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a legnépszerűbbek idén a gazdaságtudományi szakok voltak, 20 266-ról 22 403-ra emelkedett a jelentkezők száma.

A további részletes adatok ismertetése alapján a bölcsészettudományi képzést tavaly 11 002 fiatal, idén körülbelül ezerrel többen, 12 066-an választották. A műszakiakon 9 876-ról 10 588-ra, pedagógusképzésre a tavalyi 8 245 után idén 9 787-en, orvos- és egészségtudományira pedig 8 619-en jelentkeztek – ez 1 208-cal több, mint az egy évvel ezelőtti szám” – sorolta a miniszterhelyettes.

Az Észak-Magyarország érdeklődött a Miskolci Egyetem képzései felől is. A felsőoktatási intézményben úgy tájékoztattak, az őket érintő részletes adatok később lesznek elérhetőek.

(A borítóképen: Több mint tizenegy százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezettek száma Magyarországon (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában