online vizsga

2021.02.13. 17:30

Újra nyelvvizsgázásra ítélve

Mentesség helyett, online nyelvvizsgázási lehetőséget biztosít a kormány.

Apagyi Beáta

20200408 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A korona vírus miatt eltörlik a nyelvvizsga kötelezettséget a diplomákhoz az idén államvizsgázóknál.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

A rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel, tavaly tavasszal, a kormány által létrehozott gazdaságvédelmi programterv részeként emlegetett rendelet szerint: a 2020. augusztus 31. előtt sikeres záróvizsgát tett egyetemi hallgatók, nyelvvizsga hiányában is átvehették diplomájukat.

A döntés azért született, hogy a járvány után újrainduló gazdaság foglalkoztatni tudja azokat a végzett szakembereket, akik eddig nyelvvizsga hiányában nem a képzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoztak. A Miskolci Egyetem esetében valamennyivel több mint 6000 beragadt diplomáról számoltak be.

Jelenleg a hallgatók – aláírt petícióval – arra kérik a kormányt, hogy az intézkedést az idei évre is terjessze ki, mivel a járványügyi helyzet még mindig fennáll. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint: a kormány nem tervezi a rendelet meghosszabbítását, a diplomaszerzők figyelmét az online nyelvvizsgázás lehetőségére hívja fel, amelyet bár átmeneti megoldásként szerettek volna bevezetni, rendkívül népszerűnek bizonyult. „A kényelmes és korszerű lehetőségnek köszönhetően a fiatalok az ország bármely részéből az utazás fáradalmait és költségét megspórolva teljesíthetik a diploma kiadásának feltételét, vagy juthatnak többletpontokhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban.” – nyilatkozta korábban a minisztérium. Petra, a Miskolci Egyetem egykori hallgatója, élhetett a nyelvvizsga-amnesztia lehetőségével a tavalyi évben.

Saját tempóban

– Megkaptam a beragadt diplomámat, bár nem a végzettségnek megfelelően helyezkedtem el. Még nincs sikeres nyelvvizsgát igazoló dokumentumom, szeretném megszerezni, így viszont nem vagyok időhöz kötve, kényelmesen, a magam tempójában készülhetek fel a megmérettetésre. Igazságtalanságnak tartom, hogy az idei évben végzettek már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, annak ellenére, hogy a járványügyi állapotok még mindig aktuálisak, az intézkedések, szigorítások keményebbek, mint az első hullám idején – osztotta meg az Északkal véleményét Petra.

(A borítóképen: A diplomaszerzők figyelmét az online nyelvvizsgázás lehetőségére hívják fel [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában