falusi csok

2021.02.08. 07:00

Újabb településeken a csok

Segítik a fiatalok önálló életkezdését a saját vagy a környező településeken.

Horváth Imre

2020.04.21. Eladó ház ingatlan építkezés foto: Kallus György/Világgazdaság

Forrás: MW

Fotó: KALLUS GYORGY

Tovább bővítette a kormány a falusi csokkal érintett települések listáját, így januártól már 2678 településen érhető el a támogatás, amely hazánk 5000 lélekszám alatti településeinek több mint 93 százaléka.

A falusi csok igénybe vehető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakás vásárlással egybekötött bővítésére és/vagy korszerűsítésére, valamint meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére is. Használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy bővítésére 1 gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermek után 2,6 millió, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege. Meglévő otthon felújítására pedig a felsorolt összegek fele igényelhető.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 8 új településen lett elérhető a támogatás, méghozzá Bükkaranyoson, Felsőregmecen, Filkeházán, Girincsen, Hejőszalontán, Hernádkakon, Kisgyőrben és Vadnán. Ezzel megyénkben már 337 településen lehet igénybe venni a támogatást, ami messze a legtöbb a megyék között.

Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere azt mondja, nem csodálkoztak, hogy első körben nem kerültek rá a településlistára, hiszen a feltételek a csökkenő lélekszámot írták elő, Bükkaranyos pedig nem tartozik az elöregedő települések közé. Ugyan eddig sem panaszkodhattak, hogy nem kelnének el az eladásra kínált ingatlanok, de örülnek neki, hogy a döntés értelmében már náluk is igénybe lehet venni a támogatást.

Megnőtt az érdeklődés

– Ez egy újabb lökést ad a lakáspiacnak nálunk, érezhető az érdeklődés, és örömünkre szolgál, hogy jelenleg is többen építkeznek, építkeznének Bükkaranyoson. A környező városokból is megnőtt az érdeklődés a település iránt, mi pedig szívesen vesszük, ha új családok találják meg nálunk az otthonukat, építve Bükkaranyos közösségét – tette hozzá a polgármester.

Januárban került fel a falusi csokkal érintett települések listájára Hernádkak is, ahol szintén örömmel fogadták a döntést.

– Ez mindenképpen jó hír számunkra, az itt élők már vártak is egy ilyen lehetőségre, ami segíthet abban, hogy a fiatalok saját otthonban kezdhessék el az önálló életüket – mondta megkeresésünkre Tirk Tamás, a település polgármestere. – Már érezzük is a hatását, hiszen sokan érdeklődnek az önkormányzatnál eladó ingatlanok iránt. Jelenleg ugyan inkább a magasabb árfekvésű kategóriában vannak eladó ingatlanok, de a támogatás mindenképpen pozitív irányban hathat a településen. Bízunk abban, hogy többen vágnak majd bele az építkezésbe is, ugyanis vannak megfelelő telkek Hernádkakon szép számmal – tette hozzá.

A falusi csok népszerűségét jól mutatja, hogy a program 2019. július 1-jei indulása óta közel 16 ezer befogadott kérelem érkezett, több mint 83 milliárd forint értékben. A falusi családi otthonteremtési kedvezmény a Magyar Falu Program egyik fontos pillére, mellyel a kormány célja a falvak népességcsökkenésének megállítása és a fiatal párok letelepedésének elősegítése vidéki környezetben.

(A borítóképen: Sokan keresnek eladó házat az érintett településeken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában