Covid-19

2021.02.01. 11:30

Székterhelésmérővel nyitnának kiskaput, vagy inkább mégsem

Harminc olyan vendéglátóipari egységről számol be egy honlap, amelyek február 1-jén, hétfőn ki akarnak nyitni. Kettő megyénkbeli.

Forrás: ÉM

Az operatív törzs január 25-ei sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozásokat akkor lehet enyhíteni, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik Magyarországra, és sok embert beoltanak. Néhányan nemtetszésüket fejezték ki a lakosság egészségügyi biztonsága érdekében tett bejelentés miatt.

Nem létező üzletek

A Tömeges Üzletnyitás mozgalom támogatására egy párt honlapot és Facebook-oldalt hozott létre, ahol bárki regisztrálhatja azokat a vendéglátóipari egységeket, amelyek hétfőn újranyitnak, és ezeket térképen is ábrázolják. Ebben egy miskolci bisztró neve is szerepel, a térképen pedig egy kazincbarcikai presszó megjelölését láthatjuk. Ez utóbbi elérhetősége kapcsán a honlap működtetőjénél és a belföldi tudakozónál is érdeklődtünk. Mint megtudtuk, a megadott címen nincs bejelentve semmilyen presszó, és telefonszámot sem tudtak megadni. Emiatt az ötletgazdát a honlap működéséről faggattuk.

– Már rengeteg üzlettulajdonos kommentelt és írt nekünk. Többségében maguk a tulajdonosok regisztrálták az üzleteiket, de olyan visszajelzés is jött utólag, hogy fals információt kaptunk – jelentette ki Ecsenyi Áron, a párt elnöke. – Ebben az esetben töröltük a helyeket a körülbelül százas listából. Jelenleg dolgozunk rajta, hogy kialakítsunk egy adminfelületet, és csak azon keresztül lehessen regisztrálni. Harminc olyan vendéglátóipari egységről azonban biztosan tudunk – telefonos megkeresés útján –, amely kinyitna február 1-jén.

A szóban forgó miskolci bisztró azonban valóban létezik, és január 24-ei Facebook-bejegyzésében ez olvasható: „Mivel úgy néz ki, hogy rendes üzemmódban nem tudunk kinyitni február 1-jén sem, kissé aggódni kezdtünk a gépeink és a berendezéseink állapota miatt, hiszen már több mint két hónapja nem voltak bekapcsolva. Úgy döntöttünk, hogy diákmelósokat és beugrósokat keresünk az alábbi munkakörökbe napi munkavégzéssel. Édes gofri íz- és méretellenőr 20–30 fő, sós gofri íz- és állagtesztelő 20–30 fő, feltét-összeválogató operátor 20–30 fő, gofrisütő sütésihőfok-ellenőr 5–10 fő, kávéaroma-ellenőr és tejhab­állag–tesztelő 10–12 fő, székterhelésmérő munkatárs 15–20 fő, kültéri pad súlyterhelési koordinátor 8–10 fő. Csak napi bejelentéssel tudunk bárkit alkalmazni. Tekintettel a HR-osztályunk leterheltségére, a jelentkezés díja alkalmanként és munkakörönként 1000 forint. Jelentkezni csak a munkavégzést megelőző napon lehetséges, önéletrajz nem szükséges” – írják.

Nem kérhetnek pénzt

A bisztró tulajdonosa az Északnak elmondta, hogy bejelentésüket nem kell komolyan venni, viccnek szánták. Mi utánajártunk, hogy egyáltalán lehetséges lenne-e ilyen feltételek mellett bárkit foglalkoztatni.

– Ezt egyszerűsített foglalkoztatásnak mondja a jogszabály, ahol 1–2 órás bejelentésről lenne szó – tájékoztatott dr. Mélypataki Gábor, a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat észak-magyarországi régiójának munkatársa. – A NAV-hoz azonban így is be kell jelenteni az alkalmi munkavállalókat telefonon vagy elektronikus úton. Az esetek többségében a bejelentés külön szerződéskötés nélkül is hivatalos munkaviszonynak minősül. Viszont pénzt sosem szabad kérni a jelentkezőtől. Tehát már a megfogalmazásból lehet következtetni rá, hogy nem komoly álláshirdetésről van szó a szövegben.

– A jogszabály szerint van lehetőség alkalmi munkavállalók felvételére, napi 1000 forint járulékfizetési kötelezettség terhe mellett – mondta Homor József okleveles adószakértő és könyvvizsgáló. – Viszont ezt minden esetben a munkaadónak kell megfizetnie. Egy cégen belül a foglalkoztatás 90 naptári nap, egyfolytában maximum 5 nap, egy hónapban pedig maximum 15 nap lehet. A minimálbér február 1-től emelkedik, ezért ebben az esetben szakképzettséget nem igénylő munkakörnél még a tavalyi minimálbér 85 százalékát kell fizetésként odaadni. Ez nettó 787 forintos órabér. Szakképzettséget igénylő munkánál pedig a garantált bérminimum 87 százaléka, ami 1054 forintos órabért jelent.

Emberéletekbe kerülhet

A veszélyhelyzettel összefüggő korlátozásokkal párhuzamosan megjelenő ellenállási mozgalmakról ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász is elmondta a véleményét.

– A koronavírus terjedésének megállítása érdekében rendkívüli korlátozásokat vezettek be az egész világon. A hangzatos, de felelőtlen, mások egészségét és életét veszélyeztető jogellenes cselekedetek csökkentik a veszély­érzetet. Továbbá azt az illúziót keltik, hogy egészségügyi kockázatok és következmények nélkül találkozhat egymással egyszerre több ember is. Azonban egészségszakmai konszenzus van abban, hogy a felelőtlen magatartásra való felbujtás népszerűsítése, terjesztése, valamint a jogellenes vendéglátás megvalósítása esetén a fertőzöttek és a betegségben elhalálozottak száma megemelkedne. Ezt a kockázatot felelős ember nem vállalhatja magára. A jog uralmának tudatos semmibe vétele és a jogkerülő magatartásra való felbujtás komolytalan egy párt részéről is. Jogállami keretek között értelmezhetetlen a javaslatuk. Felmerül a kérdés, hogyha a Facebook dolgozói folyamatosan cenzúrázzák a konzervatív gondolatokat, akkor az emberek életét veszélyeztető, egészségügyi kockázatokkal járó tömeges jogsértésre való felbujtás miért kap teret a közösségi média felületein – vetette fel Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője.

(A borítóképen: Nem úgy néz ki az ominózus miskolci étterem, mintha ki akarna nyitni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában