templom

2021.02.02. 17:00

Megmentésre vár a gönci pálos kolostor

Megmentésre vár a gönci pálos kolostor temploma, melynek még állnak a falai.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Gönc városvezetése szeretne pályázati pénzt nyerni külterületén fekvő pálos kolostor felújítására. Nemcsak a történelmi emlék megóvása és megmentése a cél, hanem az is, hogy a térségbe érkező turisták minél több látnivalót találjanak. De mit kell tudnunk a több száz éves romokról?

A pálos rendi kolostort és templomot a 14. század közepe táján építtette Nagy Lajos király a boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A templom szentélyét és főoltárát Miklós egri püspök szentelte fel. A monostor valószínűleg 1540 után indult pusztulásnak, amikor Serédi Gáspár a környék kolostorait kifosztotta. Ma a kolostorból már alig látható valami, de a templom falai körülbelül 6-7 méter magasan még állnak. A templom egyhajós, és három boltmezőre oszlik. Diadalíven át juthatunk a nyolcszög három oldalával záródó szentélyébe.

Régészeti feltárása 1985-ben indult meg, de ekkor csak egy kutatóárkot ástak, amit aztán be is temettek. 2005. június 22-én a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei részletesebb feltárásba kezdtek. Az épületegyüttes kis kolostor lehetett egy hajóval, szentéllyel, toronnyal. Főbejáratának faragott, csúcsíves ablakát a gönci Huszita-házban csodálhatjuk meg.

A gönci pálos kolostor romjai a Zempléni-hegységben, Gönc külterületén fekszenek, 320 méterrel a tengerszint felett. A rom megközelíthető Gönctől a piros kereszt turistajelzésen (5 kilométer), illetve Telkibányától a piros turistajelzésen (úgynevezett Rákóczi-út), Potácsháza érintésével (3 kilométer).

(A borítóképen: A kilátósétány látványterve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában