Miskolc

2021.02.20. 14:00

Még nem tudni, mikor és hogy nyílik ki újra a Bükk kapuja

Nyárra kész kellene lennie a Szeleta Park Látogatóközpontnak, de még az első kapavágás sem látható.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

Tavaly áprilisban adhattunk hírt arról, hogy végre minden akadály elhárult a Szeleta Park Látogatóközpont építése elől. A „Bükk kapujaként” is ismert terület a Bükki Nemzeti Park határán, a Majális parki autóbusz-végállomás mellett, a Herman Ottó Emlékpark helyén található.

Sikeres volt a közbeszerzés

A jó tíz hónappal ezelőtti bejelentés szerint közbeszerzési eljárás keretében a miskolci FK Raszter Építő Zrt. nyerte el a Szeleta Park Látogatóközpont kivitelezését nettó 1,9 milliárd forintért. A projektet – mint kiderült – két részre osztották, a kisebbik „falatra” másik négy társaság is pályázott, ám mindkét esetben az FK Raszter lett a győztes. Az építőcég ennek megfelelően 1,46 milliárd forintért vállalta a földszintes, lapos tetős, 1700 négyzetméter alapterületű látogatóközponti épület kivitelezését. Érdekesség, hogy a feladatok közé tartozott a mintegy 23 ezer négyzetméteres földterület lőszermentesítése is.

A projekt másik részéhez, amelynek értéke 435 millió forint, tartozik a látogatóközpont játszóházának kialakítása, egy játszótér és egy kalandpark megépítése, de több infrastrukturális elem is, mint a közművek és a parkolók kialakítása, vagy a kertépítési munkák elvégzése.

Nagyon leromlott állapotban

A Herman Ottó Emlékpark területén korábban egy társadalmi összefogással épült, látogatókat is kiszolgáló – úgynevezett – organikus stílusú építmény állt, amely ma már meglehetősen romos állapotban van, és nem tud látogatókat fogadni.

A park másik végében volt a gombavizsgáló épület, amely kiállítóhelyként és kilátóként funkcionált. Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy ez leégett, és nem is építették újjá, csak a betonalap emlékeztet rá.

Kevés volt az eredeti összeg

Ezen a tarthatatlan helyzeten akart változtatni a működtető Bükki Nemzeti Park, és 2016-ban sikeres pályázatot nyújtottak be egy vadonatúj épületekből álló látogatóközpont építésére. 2017 júniusában Fazekas Sándor, az akkori földművelési miniszter Vasáros Zsolt építésszel, a park tervezőjével együtt jelentette be a beruházást azzal, hogy 2020-ban újra kinyílik a Bükk kapuja.

A nyitás helyett azonban 2020 elején a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága arról adott tájékoztatást, hogy az európai uniós forrásból származó 1,4 milliárd forintból – az építőiparban bekövetkezett árdrágulások miatt – képtelenség finanszírozni a látogatóközpont kivitelezését. Arra tett ígéretet az igazgatóság, hogy mindent bevetnek, hogy sikerüljön további pénzösszegeket szerezni a projekt pluszköltségeire. A látogatóközpont építésének befejezését 2021 nyarában jelölték meg.

A tavaszi bejelentés, a megnevezett 1,9 milliárdos összeg és a sikeres közbeszerzési pályázat arra engedett következtetni, hogy tényleg minden akadály elhárult a Szeleta Park Látogatóközpont megépítése elől. Még akkor is, ha egyébként bírálatok is érték a képünkön is látható megoldást, amely kétségtelenül korszerű, de sokak szerint – anyaghasználatával és kinézetével – nem annyira illeszkedik bele a nemzeti parki természetes környezetbe.

Megkerestük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot a látogatóközpont építése után érdeklődve, de eddig nem kaptunk választ. Aki ma a terület felé jár, építkezésnek nem nagyon találja nyomát, a viharvert projekttáblán csak az eredeti, 2020-as befejezési határidő látható.

(A borítóképen: A látványterven így néz ki a Szeleta Park Látogatóközpont)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában