hallgatók

2021.02.24. 13:30

Kevesen mennek külföldre

A mobilitási programokat és hallgatói kiutazásokat is befolyásolta a pandémia.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A hirtelen megváltozott körülmények, eddig ismeretlen korlátozások és szabályok, az online oktatás bevezetése, a tartósan fennálló bizonytalanság és a tervezhetőség hiánya mind olyan tényezők voltak, amelyek nemcsak a hallgatók életét nehezítették, hanem magát a mobilitási programok sikeres végrehajthatóságát is – mondta Szőke Edit, a Miskolci Egyetem Erasmus-referense, továbbá hozzátette: a felsőoktatási intézmény 197 EU-s egyetemmel áll Erasmus-szerződésben. – Hallgatóink számára földrajzilag is és szakmailag is igen széles paletta áll rendelkezésre a cél­egyetem kiválasztásánál. A járvány miatt a fogadó országok köre csak azáltal szűkült, ha valahol határátlépési és közlekedési tilalom állt fenn.

Bár országos jelenség, hogy normál körülmények között is csökken a kiutazó hallgatók száma, a pandémia hatására ez a szám tovább feleződött a féléves részképzések esetében.

– Tavasszal a hallgatóink még rendben ki tudtak utazni, és kinti tanulmányaik alatt váratlanul érte őket a járvány, sokan idő előtt haza is jöttek. Igyekeztünk minden lehetséges módon segíteni és lelkileg is támogatni őket. Minden hallgatónkkal egyénileg foglalkoztunk, és mindenki rendben be tudta fejezni a félévet, akár kint maradt, akár hazajött. Ebben az időben az országos rendelkezéseket követve teljes mobilitási zárlatot rendelt el az egyetem. 2020 őszén azonban a részképzést vagy szakmai gyakorlatot elnyert hallgatók szabadon kiutazhattak.

Visszatérhet a kiutazási kedv

Orsolya esetében a programra való jelentkezés akkor történt, mikor még nem volt kilátásban a Covid.

„Folyamatos kapcsolatban álltam az egyetemmel, ők mindig nyugtattak, hogy a programon való részvétellel nincs gond, később az egyetlen dolog ami bizonytalan vált, hogy online vagy jelenléti órákat tartanak-e az oktatók, végül hibrid lett. Kiutazás előtt nem kellett semmilyen különös feltételnek eleget tennem. Mielőtt október végén megérkeztem volna Olaszországba, ki kellett töltenem egy nyomtatványt, amit magammal kellett vinnem a tanulmányi szerződéssel együtt, ezzel igazoltam, hogy nem turista vagyok, ugyanis azzal a céllal nem lehetett belépni az ország területére. Illetve online is regisztrálnom kellett a helyi egészségügyi szervezetnél, szerencsére negatív tesztre és karanténban töltött időre nem volt akkor szükség egyáltalán az én esetemben” – mesélte Orsolya.

(A borítóképen: A külföldön tanulás most magas kockázatú)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában