utazás

2021.02.07. 11:30

Idén lőttek a last minute utaknak

Ötvenszázalékos lehet az utazási teljesítmény, és nem lesznek last minute utak.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A járvány ellenére egyre többen foglalják le nyaralásukat. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége szerint érdemes igyekezni, az irodák ugyanis a megszokottnál kisebb kapacitással számoltak, a szállások fogynak, az árak pedig várhatóan emelkednek majd. „A vártnál ugyan jóval többen foglalták már le idei külföldi utazásukat, ugyanakkor a foglalások száma még mindig csak a harmada a tavalyinak” – fogalmazott egy rádióinterjúban Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

Sok irodára került lakat

Bárdos István, a miskolci Szerviz Iroda Utazásszervező Kft. marketingmenedzsere, a nagy hírű Miskolci Utazás Kiállítás atyja még ennyire sem látja derűsen az utazásszervezők helyzetét. „Miskolcon három nagy iroda eleve bezárt – kezdte. – Nem lehet tudni, hogy a kisebbek közül melyeknek lesz majd jogosultsága, hiszen sokan nem tudják vállalni az engedélyhez szükséges pénzügyi, banki feltételeket. Egyelőre tehát nem tudni, hány iroda áll majd az utazni vágyók rendelkezésére.”

„Ilyen katasztrofális esztendőre, mint a tavalyi volt, nem emlékszem harmincéves utazásszervezői pályafutásom során – fogalmazott Bárdos István. – A határzárak és a pánik miatt az emberek nem nagyon gondolkodtak külföldi utazásban. Itt, vidéken pedig – azt kell mondanom – előre sem nagyon gondolkodnak. Az idei nyár lehetőségeivel kapcsolatban is felszínes érdeklődések vannak, konkrét foglalások csak elvétve.”

A szakember hozzátette, látszik az embereken, hogy elegük van a bezártságból, és nagyon mennének. „Van egy vékony réteg, amely a tél folyamán megcélozta azokat az egzotikus helyeket, ahol a járvánnyal kapcsolatos feltételek nem olyan szigorúak, mint máshol. Ezekbe az irányokba volt, van némi mozgás – mondta. – Persze itt is van egy nehezen áthidalható probléma, hogy kevés a repülőjárat, tehát nehéz eljutni ezekre a helyekre.”

Az ötven százalék már jó lesz

Bárdos István szerint ez a helyzet így marad a tavasz végéig. „Az alaposan megcsappant utazásszervezői állomány – olyan 200–250 iroda lehet az országban – a biztonságra törekedve igyekszik nyárra lekötni utazásokat, amelyeket ajánl az ügyfelei részére. De ezek mind bizonytalanok még, hiszen nem tudjuk, milyenek lesznek a feltételek. Mind a szállodák, mind a vendéglátók, mind az utaztatók kivárnak, várják az érdeklődés alakulását. Én – eddigi tapasztalataim szerint – azt mondom, hogy amennyiben sikerül a legutolsó normális, azaz a 2019-es esztendő forgalmának 50 százalékát elérni, akkor már elégedettek lehetünk.”

A legnépszerűbb irányok, a görög szigetek, a török riviéra repülővel lesznek majd megnyugtatóan elérhetők, hiszen majd kialakítják a szabályokat, amelyeket teljesíteni kell, és rendben mehet minden.

Ha mindezt olcsóbb módon próbálják megoldani, azaz autóval, autóbusszal, akkor rögtön bonyolultabbá válik az utazás, hiszen minden, az út által érintett országban a helyi feltételeknek kell majd megfelelni. Ez sokkal bonyolultabbá és drágábbá teheti az utazást.

Nagy gondban az ágazat

A működni képes irodák felkészülve várják a szezont, de a járvány miatti korlátozások legalább ugyanolyan mértékben sújtották, sújtják őket, mint a sokat emlegetett szállásadókat és vendéglátókat. Bevétel hiányában csökkenteni kellett a létszámot, nyelveket beszélő, szakképzett munkaerőt kellet elengedni, és igazából csak a forgalom függvényében van mód rá, hogy újra feltöltsék a létszámot. A szakember szerint az látszik, hogy idén nem lesznek last minute utak.

„Ráadásul a nyitás után egy vendéglátóhelynek azonnal lehet bevétele, míg az utazási iroda, amennyiben bemegy az utas, foglal, csak akkor lát pénzt belőle jutalék formájában, amikor az utas visszaérkezett az útról – mondta Bárdos István. – Ezért lenne jó, ha a bejelentett támogatások nemcsak a tavaszi nyitásig maradnának meg, hanem tovább is, hiszen bevételünk csak később keletkezik. Mindez azt jelenti tehát, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak az irodák, az idegenvezetők, az autóbuszos utaztató vállalkozások és a rendezvényszervezők is, akik még nem tudnak készülni a szezonra.”

(A borítóképen: A járvány miatti intézkedések jelentősen befolyásolhatják az idegenforgalmi szezont)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában