Magyar Falu Program

2021.02.05. 20:00

Ha nincs bolt, van falubusz

A tervek szerint minden kistelepülésen lesz bolt. A kérdés, hogy fenn tudnak-e maradni.

Hegyi Erika

20210129 Orci Kisboltokat támogató program indul hazánkban, erre 45 milliárd forintot szánnak. A somogyi kereskedők és a mobil ABC üzemeltetők kíváncsian várják a részleteket. Szájmaszkos kiszolgálás, s néhány udvarias szó: a mozgó boltokra a koronavírus járvány alatt is állandóan számíthatnak a kisebb falvak lakói. Az egyik kaposvári pékség öt mobil ABC-t üzemeltet, s közel 30 községet keresnek fel. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Hegedűs Erikát mozgóbolt árus

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Falu Program, 45 milliárd forintot biztosítanak a vidéki kisboltok támogatására. A kormány azt szeretné, ha a közszolgáltatások mindenhol elérhetőek lennének, és olyan közösségi terek jönnének létre, ahol akár postai szolgáltatás vagy gyógyszertár is helyet kapna. Megyénket különösen érinti az elképzelés, hiszen itt található a legtöbb, 100 fő alatti település.

Az általunk megkérdezett polgármesterek azt mondták, hogy örülnének a kisboltnak, de hangsúlyozták, hogy állami segítség nélkül az üzlet nem tudná magát fenntartani.

Több mint 10 éve nincs bolt Mogyoróskán, tudtuk meg Hegedűs Zoltán polgármestertől. Legutóbb vállalkozók működtették, de az a kistelepülésen nem hozott nyereséget. Ha pedig a tulajdonos magasabb árakat szabott, akkor az emberek inkább bevásároltak Encsen a nagyobb üzletekben, ahol olcsóbban hozzájutottak az árukhoz. Mogyoróskán most körülbelül 80-an laknak, a mozgóárus kenyeret és zöldséget visz mindennap a faluba, és jár a fagyasztott árukat szállító autó is. Az időseknek a házi gondozók és a falugondnokok segítenek, ők a fonyi boltból beszerzik, amire szükség van. Ha pedig valaki Encsen szeretne bevásárolni, akkor egy héten egyszer azt is megteheti a falubusszal.

– Kisboltot csak úgy lehetne működtetni a kistelepüléseken, ha az állam segítséget nyújtana hozzá, akár bértámogatással – tette hozzá a polgármester. Alsógagyban legalább 15 éve nincs bolt, legközelebb Baktakéken lehet bevásárolni, mondta lapunknak Takács László polgármester. Itt is a mozgóboltok és a falubusz jelenti a megoldást. Encsen csütörtökön van piaci nap, akkor a falubusz elviszi az embereket a városba. Ha többen akarnak menni, mint amennyien a buszba beférnek, akkor a jármű kétszer fordul.

– Alsógagyban 100-an laknak, ennyi ember nem tud eltartani egy boltot. Állami támogatás kellene hozzá – jelezte Takács László is.

Összeírják

A 60 fős Pányokon is azt tudtuk meg, hogy nagyon régen nem működik már bolt a településen. Menyhért Gergő polgármester elmondta, az emberek legközelebb Göncön tudnak bevásárolni, nagyobb vásárlást pedig Encsen lehet megejteni. Itt is a falugondnoki szolgálat segít, az idősek összeírják, hogy mire van szükségük, és a falugondnok Göncön bevásárol, valamint kiváltja a gyógyszereket.

Litkán mindössze 51-en élnek. Kardos Endre polgármester jelezte, a legközelebbi üzlet 5 kilométerre van tőlük, de ha nagyobb választékot akarnak, akkor Szalaszendre kell utazniuk, mert ott üzemel nagyobb bolt.

– Hetente egyszer van bevásárlónapunk, akkor a falubusszal elvisszük az embereket Encsre, de ha más napon jut eszébe valakinek valami, akkor azt hozatni kell a falugondnokkal. Hétvégén viszont a falugondnok sem dolgozik. Olyankor vagy kölcsönkér az illető, vagy valaki elviszi kocsival a legközelebbi boltig – sorolta a polgármester.

Véleménye szerint az élhető településekhez hozzátartozik, hogy megfelelő infrastruktúrával rendelkezzenek.

(A borítóképen: Mobil ABC Somogyban. Van, ahol ez vált be)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában