vadgázolás

2021.02.10. 09:00

A sózott utak csalogatják a vadakat

Négy őzet ütöttek el egy nap alatt a megyében. A vadász óvatosságra int.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Fekete napnak számított január 20-a a megyénkbeli őzek életében. Mezőkövesd vonzáskörzetében két, míg a Szerencsi és a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén további egyegy vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset történt ezen a napon az esti órákban. A balesetek során személyi sérülés nem történt, viszont anyagi kár keletkezett, és négy őz elpusztult – írja honlapján Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A történtek kapcsán az Országos Magyar Vadászkamara tagja fokozott óvatosságra hívta fel a figyelmet, ha a vadak számára vonzó részeken haladunk át autónkkal.

Nagy területen mozognak

– Mivel télen kiterjedtebb az állatok táplálékkeresési területe, amit bejárnak, előfordulhat, hogy gyakrabban találkozhatunk velük az utak mentén, különösen az esti órákban – mondta Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetének titkára. – A sózott utak is odacsalogatják a vadakat, felnyalogatva onnan próbálják pótolni téli sóigényüket.

Az őzek és a gímszarvasok a legaktívabbak manapság a közutak mentén.

– Azokon az útszakaszokon, ahol nem látjuk be túl meszszire a terepet, nagyobb rá az esély, hogy balesetveszélyes helyzetek alakulnak ki. A fás, bokros részeken áthaladva és sötétedés után fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel, nagyobb követési távolsággal kell vezetni. Az útviszonyokból fakadóan megnövekedhet a fékút is. Ha lassan haladunk, és egy vad sétál az útra, akkor meg kell állni. Amennyiben láthatóan nem akar továbbmenni, akkor diszkrét hangjelzéssel távozásra ösztönözhetjük – javasolta a vadász.

Az állatok viselkedése időnként megtévesztő lehet.

– A vadak a fényszórónkba tekintve gyakran lemerevednek. Ennek valójában az az oka, hogy elvakítja őket, és nem látják a közeledő autót. Újabban árusítanak vadriasztó sípokat is, amely az emberi fül számára nem érzékelhető hangot bocsát ki a menetszél segítségével. Csúszós úton, még ha állat lép is elénk, akkor sem ajánlott a hirtelen kormánymozdulat, mert legtöbbször ilyenkor alakul ki baleset. Ha sehogy sem tudjuk elkerülni az ütközést, akkor erőteljes vészfékezéssel csökkenthetjük a kárt. Az eset közúti balesetnek minősül, így a rendőrséget értesíteni kell, amely az illetékes vadásztársasággal szállíttatja el a vadat. Az állatot nem szabad sem megközelíteni, sem ellopni a tetemet. Kártérítésre akkor van lehetősége a sofőrnek, hogyha vadászok terelik rá az útra a vadat, vagy az út mellé létesítenek etetőhelyet, de egyik sem igazán jellemző – hangsúlyozta Kovács István János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában