Érettségi

2021.02.26. 09:00

A sikeres érettségi a cél

Több oktatási intézményben biztosítanak  jelenléti foglalkozásokat az érettségi előtt állóknak.

Apagyi Beáta

20200612 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Szóbeli érettségi zsáner. képen: Takács Anna, Orosz Noémi, Lovász Lilla és Szabó Kaludia

Forrás: MW

Fotó: Bujdos Tibor

A Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium a 12. évfolyamos diákok számára szervez a második félévtől kiscsoportos konzultációs felkészítéseket. „Ezeken azok a tanulók vesznek részt – előzetesen jelezve a szaktanárnak –, akik úgy érzik, szükségük van az adott tananyag még alaposabb elmélyítésére” – magyarázta Tompa Médea szakképzési igazgatóhelyettes.

„Amennyiben visszatérnénk a jelenléti oktatáshoz, az egyébként is magas heti óraszám mellett nem lesz lehetőségünk pluszórákat kínálni a végzőknek, az érettségire eredményesen felkészülni. Természetesen nagyon fontos, hogy milyen módszereket használunk az órán. Minél színesebb, változatosabb a paletta, annál jobban rögzül az anyag. Jelenleg a legnagyobb hangsúlyt – diáknak és tanárnak egyaránt – arra kell fektetni, hogy kiegyensúlyozott, a változásokkal és a kihívásokkal tudatosan és eredményesen szembenéző tanulók kezdjék el az érettségi vizsgát. Ehhez mi minden segítséget és támogatást megadunk” – tette hozzá.

Az iskola végző diákja, Kerékgyártó Janka nagyon örül a személyes jelenlétű konzultációknak. „A matekot és az angolt nehezebb elsajátítanom otthon. Véleményem szerint az érettségiig már nem fogunk visszaülni az iskolapadba, de remélem, hogy szóbeli feleletre lesz lehetőségünk, hiszen ott javíthatunk az írásbeli eredményeken, ami fontos, ha valaki – mint én is – tovább szeretne tanulni.”

Neten és élőben is

Polák Péter, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium oktatási igazgatóhelyettese elmondta, hogy a kiscsoportos felkészítés iskolájukban is elkezdődött. „Régóta foglalkoztatta a vezetőséget, a tanári kart a kérdés, hogyan tudnánk segíteni az érettségi előtt álló tanulóknak. A kis létszámú foglalkozások már harmadik hete folynak azokból a tárgyakból, amelyek szükségesek a sikeres érettségihez. Kedden, szerdán és csütörtökön jöhetnek be a diákok, az iskola azon szárnyába, amelyet teljesen kiürítettünk és erre a célra használunk, természetesen a járványügyi intézkedések betartásával. Kezdetben a diákok érdeklődése az órák iránt körülbelül negyvenszázalékos volt, a harmadik héthez érve hatvan–nyolcvan százalékról beszélhetünk. A visszajelzések pozitívak. Azok a diákok, akik nem tudnak személyesen megjelenni iskolánkban, továbbra is kapcsolódhatnak a foglalkozásokhoz neten keresztül.”

A Kazincbarcikán található Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban továbbra is a digitális oktatási formát erősítik. Balla Árpád igazgató kiemelte, hogy a személyes jelenlétben megtartott felkészítések azért nem lehetségesek, mert nagyon sok diák más településről érkezik, így az utazással töltött idő miatt lemaradnának egyéb online óráikról. „Kollégáink több osztályban, személyesen és digitális formában is oktatnak egyszerre, így rendkívül nehéz lenne összeegyeztetni a foglalkozásokat. Ismerjük a diákok választását, ami a fakultációkat illeti, ezeket, továbbá az érettségi tantárgyakat is igyekszünk magasabb óraszámban elsajátíttatni a végzős diákokkal. Tanáraink olykor önkéntes módon pluszalkalmakat biztosítanak, amikhez a diákok saját belátásuk szerint csatlakozhatnak és feltehetik a problémás területeket érintő kérdéseiket.”

(A borítóképen: Fontosnak tartanák, hogy legyen szóbeli vizsga is a javítás kedvéért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában