fejlesztés

2021.02.05. 16:30

A régi kapu megújulva várja majd az állatkert látogatóit

A közönség akarata döntött, nem bontották le, hanem felújították az egykori vadaspark kapuját.

Szaniszló Bálint

Forrás: SZB

A koronavírus-járvány miatt – más intézményekhez hasonlóan – a Miskolci Állatkert és Kultúrpark sem fogad látogatókat. A pandémiás helyzet azonban abban nem jelent akadályt, hogy folytatódjék az a 400 millió forintos beruházás, amelynek keretében új bejárat és új fogadóközpont épül, de elkészül az „Afrika-ház”, ahol az egzotikus kontinens állatvilágát bemutatandó oroszlán- és sivatagi hiúz is otthonra lel majd. A látogatók számára mindez persze csak a korlátozások feloldása után lesz elérhető.

Sikeres fejlesztés

A Széchenyi 2020 program keretében tavaly év elején kezdődött meg a Miskolci Állatkert és Kultúrpark pályázati forrásból történő fejlesztését. A beruházás tervei már adottak voltak. A munkálatok megkezdése előtt azonban helyi civil csoportosulás jelezte, nem minden változtatással ért egyet.

Kiderült, hogy a miskolciak által ismert és megszeretett vadasparki főbejáratot az eredeti tervek szerint el kellett volna bontani, pedig ezt a kaput annak idején miskolci építészek – Szőke László és Rudolf Mihály – tervei alapján építették saját kezükkel, társadalmi munkában a városban élő emberek.

Áttervezték

Éppen ezért Miskolc város vezetése meghallva a miskolci civilek kérését, megvizsgálta, hogy a szűk pályázati mozgástér, a már megkötött kivitelezői szerződés, és a már korábban kiadott engedélyek birtokában van-e bármilyen lehetőség arra, hogy a miskolciak igényeinek megfelelően megóvja a kaput. Hosszas munka, rengeteg egyeztetés, pénzügyi, illetve szakmai mérlegelés eredményeként, a lakosság, a miskolci civilek véleményét is újra kikérve és meghallgatva, a miskolci polgárok akaratának megfelelően sikerült megtalálni a módját annak, hogy megmaradjon a vadaspark eredeti kapuja.

A közakarat szerint

Az építményre így bontás helyett felújítás várt, hogy méltó állapotban kapcsolódhasson a folyamatban lévő fejlesztésekhez, megőrizve eredeti, a miskolciak által ismert, megszokott és megszeretett formáját.

(A borítóképen: A régi-új kapu ismerős látvány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában