mentőkutyák

2021.01.20. 17:30

Pontos műszer az orruk

A mentőkutyák ugatásukkal az áldozat pontos helyét és egészségi állapotát is jelzik egy földrengés után.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Az elmúlt időszakban gyakoriak voltak a földrengések, különösen Európa déli részén. Az áldozatok mentésében komoly szerep jut a speciális mentőkutyáknak. A romok között folyó munkáról beszélgettünk a Spider Mentőcsoport Miskolc vezetőjével.

– A legutóbbi horvátországi földrengésnél alapvetően épületkárosodások történtek. 6,5 erősség fölötti rengéseknél szoktak bennünket riasztani, ha város nagyságú problémák merülnek föl és a helyi erők nem tudják kezelni a helyzetet – mondta Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport Miskolc vezetője.

Védőfelszerelésben

A földrengésnek több fajtája létezik, így minden eset más és más.

– Az epicentrum elhelyezkedése: tenger mélye vagy szárazföld, a rengés nagysága, a helyi építkezési stílus, illetve a házak alapanyaga nagyban befolyásolja a kár mértékét. A földrengés annyira hirtelen történik, hogy a kutyák sem képesek előre megérezni, ők a mentésben tudnak segédkezni. Egyedül a meteorológia előrejelzései alapján lehet számítani rá és valamelyest felkészülni. A mentés nem veszélytelen feladat, az utórengések kapcsán keletkező esetleges újabb omlások és a feszítő-vágó munkagépek jelenléte miatt. Igyekeznek előzetesen felderíteni, hogy nincs-e valahol gázömlés, savval átitatott terület vagy elektromos vezetékek. Ezt követően léphetünk csak be a területre. A kutyák is kapnak védőfelszerelést, menekülő álarcot, ami arra jó, hogy 3-5 perc alatt el tudjuk szállítani őket egy vegyileg szennyezett helyről. A mentési koordináció általában 3-5 nap alatt áll fel. A mentés intenzitása az időjárástól és a terep bonyolultságától függ – fejtette ki a Spider Mentőcsoport vezetője.

A mentőkutyákat különböző feladatokra képezik ki.

– A kutyáink képesek eltérő jelzést adni azzal kapcsolatban, hogy élő vagy halott ember fekszik-e a romok alatt. A szaglásuk a legpontosabb műszer, így mindig a legfontosabb feladatra tudunk elsőként koncentrálni. A hozzátartozókat így ahhoz is hozzásegíthetjük, hogy megadják a kegyeletet elhunyt szerettüknek. A közép méretű ebek a legalkalmasabbak erre a típusú munkára, mert könnyen szállíthatóak, és képesek mozogni a romok között. Beférnek üregekbe, így pontosabban meg tudják határozni az áldozatok helyét. Körülbelül 3 napig lehet bízni abban, hogy túlélőket találunk, 5 nap után ez már csodaszámba menő dolog. A legtöbb ország törekszik rá, hogy minél gyorsabban felszámolja a kárt a fertőzésveszély és közlekedési akadályok miatt – magyarázta.

A Spider Mentőcsoport járt már földrengés, cunami, gázrobbanás, sár- és hólavina, illetve árvíz sújtotta területen is.

– A földrengések során dolgozó munkakutyáink a legkülönbözőbb egyéb helyzetben is képesek a személykeresésre. A romok mellett alkalmasak vízbe fulladt emberek és erdei gazos területen eltűnt személyek megtalálására. Az egészséges, életszerű szituációkban mozgó, beszélgető embereket sosem jelzik, viszont a fekvőket igen. A mentőkutyák jelzései oly mértékben differenciáltak, hogy az ugatás minőségéből tudjuk, hogy az áldozat mozdulatlan, vagy még mozog-e. Ezt követően az állat odavezeti a kutyavezetőt a szerencsétlenül járt emberhez. A kiszabadítás már nem az ő feladata, a mentés sikeréért körülbelül 20-25 százalékban felelősek az ebek, a többi a kutyavezető dolga – hangsúlyozta Lehoczki László.

(A borítóképen: Mentés az ecuadori földrengésnél 2016-ban)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kutyanak-kutya-a-baratja-4405388/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/mindegyik-munkakutya-mas-nincs-ket-egyforma-4556786/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában