COVID–19

2021.01.10. 09:00

Országok, ahol a járvány egyelőre csak elvétve vendég

A kis népességű és rossz infrastruktúrájú országok is kevésbé érintettek a vírusjárvány által.

Kiss Daniel

Forrás: Stock

Új-Zélandon négy új esetről számoltak be a hatóságok az utóbbi 48 órában. Egyes riasztási szint érvényes az országra: kötelező maszkot hordani a tömegközlekedési eszközökön, szigorú, vírusteszttel egybekötött határellenőrzés van érvényben (minden beutazóra érvényes kéthetes karanténnal), de ezt leszámítva nincs különösebb változás a vírusmentes mindennapokhoz képest – olvasható az új-zélandi egészségügyi minisztérium honlapján.

Összesen 2188 fertőzést könyvelt el a távoli szigetország a járvány kezdete óta, ahol 25 életet követelt eddig a vírus. A John Hopkins Egyetem nemzetközi adatai alapján ez százezer főre vetítve 45, illetve 1 esetet jelent.

Ezzel viszont Új-Zéland nem képez kivételt: többségében más óceániai szigetország is hasonló adatokkal bír, persze az új-zélandi 5 milliónál jóval alacsonyabb lélekszám mellett. Vanuatu, Szamoa és a Marshall-szigetek összesen 1, 2 és 4 fertőzöttel a legkevésbé érintett országai a járványnak. Lakosságarányosan Vanuatu és Szamoa mellett még Laosz, Tanzánia, Kambodzsa és Vietnam is kevesebb mint 3 esetről számolt be 100 ezer főnként. Összehasonlításképp Magyarországon ez az arány 100 ezer főre vetítve 3400 fölött van a legfrissebb adatok alapján.

Afrikában sincs nagyon jelen

Meglepő módon jól teljesítenek Afrika szegényebb országai is. Decemberben Észak-Afrika országaiban és a Dél-Afrikai Köztársaságban rögzítették a legtöbb fertőzést a kontinensen, de ezek is elmaradnak az európai adatoktól.

A szegényes egészségügyi infrastruktúra ellenére a halálozások száma is alacsony a kontinensen, melynek a BBC szerint több oka is lehet. Egyrészt viszonylag fiatal a népesség: az afrikaiak több mint 60 százaléka 25 év alatti. Emellett gyakorlottak már különböző járványok kezelésében, immunisak lehetnek a más koronavírusoknak való kitettség miatt, illetve kevésbé utaznak és életmódjukból fakadóan több időt töltenek kültéren, ahol nehezebben terjed a vírus.

(A borítóképen: Ahol keveset tesztelnek, ott kevés a fertőzött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában