képesítések

2021.01.15. 19:00

Kelendő volt a targoncás képzés

Baktakéken is az a cél, hogy a szegregátumban élő emberek közül minél többen képzettek legyenek és dolgozzanak.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Baktakék a kedvezőbb adottságokkal rendelkező települések közé tartozik Abaújban. Viszonylag jók az infrastrukturális lehetőségeik, új óvoda épül, felújítják az iskolájukat, a szociális intézményüket, és hamarosan a közösségi házuk is megújul. Ez utóbbit a Komplex telepprogram keretében, mely 2018-ban indult a községben. Erre az önkormányzat pályázott, de konzorciumi partnere a Regionális Civil Központ (Recik) Alapítvány és a Társadalmi Esélyteremtési Főosztály.

Szendrák Dóra, a Recik Alapítvány elnöke elöljáróban elmondta, a telepprogram célja, hogy a szegregációs mutatók javuljanak, azaz minél több ember szerezzen képzettséget és találjon munkahelyet. A megyében jelenleg 28 faluban folyik Komplex telepprogram.

– Baktakék a Száraz-völgy 800 fős települése. A községben két szegregátum található, a program az egyik fejlesztését vállalta. Ez a falu úgynevezett kéki településrésze, ami a görögkatolikus templom környékén helyezkedik el. A fejlesztési programba 90 embert vontunk be, akikkel 5 szociális munkás foglalkozik. Jó kapcsolatuk van a gyermekjóléti szolgálattal, a családsegítővel és a görögkatolikus egyházzal is, hiszen ők biztosítják a helyet a különböző közösségi programokhoz a parókián. A program keretében épül egy szolgáltató pont is, de ez még nem készült el, ezért bérelünk egy konténert, ahol a szociális munkásaink végzik a feladataikat. Bár ez a megoldás nem biztosítja a legideálisabb körülményeket – vázolta a helyzetet az elnök.

Alacsony képzettség

Jelezte: ebben a szegregátumban is 50 százaléknál magasabb a nem foglalkoztatottak és az alacsonyan képzettek száma. Ez sokszor azt jelenti, hogy a 8 általánost sem fejezték be az emberek. Ebben a szegregátumban 107 az aktív korú, és közülük mindössze 16-an dolgoztak, tehát rendkívül magas volt a munkanélküliek aránya. Jellemző az is, hogy a környező aprófalvakból sokan költöznek a baktakéki szegregátumba, mert számukra ez társadalmi előrelépést jelent. Baktakék ugyanis az egyik legnagyobb település a Száraz-völgyben.

– Mivel a foglalkoztatáshoz vezető út egyik feltétele a szakképzettség, ebben a községben is a képzésre helyeztük a fő hangsúlyt a szociális munka és mentori támogatás mellett. Tavaly szerveztünk egy burkoló OKJ-s képzést, ahol 12-en végeztek. Mivel a térségben sok helyen folyik gyümölcstermesztés, indítottunk mezőgazdasági munkás képzést, itt 16 ember végzett. Az asszonyok családellátó képzésen vehettek részt, ami a háztartási munkák végzésére készítette fel őket. Nagy sikere volt a targoncás képzésnek, hiszen a környező városokba települt nagyobb cégek keresik az ilyen végzettségű szakembereket. Igyekszünk olyan szakképzéseket kiválasztani, melyekkel a térségben boldogulnak az emberek – hangsúlyozta Szendrák Dóra.

Segélyponttá alakult

Megtudtuk, a program fontos részei a közösségfejlesztési programok. Működtetnek női praktikák klubot, ifjúsági klubot, a gyerekeknek játékos foglalkozásokat szerveznek, de van baba-mama játszóház is. Tartottak szülői szerepet megerősítő és családi életre felkészítő foglalkozásokat is. A lányokat szeretnék abba az irányba terelni, hogy később vállaljanak gyermeket, hogy ne maradjanak ki az iskolából.

Igyekszünk olyan szakképzéseket kiválasztani, melyekkel a térségben boldogulnak az emberek – Szendrák Dóra

– A járvány a mi munkánkat is nehezítette, hiszen a közösségi programokat nem lehetett megszervezni a hagyományos módon, így a szolgáltató pontunk részben segélyponttá alakult. A programba bevont embereknek az ügyintézésben segítettünk, a gyerekeknek tanszereket biztosítottunk, és az online oktatás idején részt vettünk a feladatlapok kiosztásában. Hiszen a szegregátumban még mobiltelefonja is kevés családnak van, nemhogy egyéb digitális eszköze. A középiskolásoknak tabletet szereztünk, hogy ne maradjanak el a tanulmányaikban. Használt mobiltelefonokat gyűjtünk, hogy ezzel is segítsük a kommunikációt. De a tanulásban és a felzárkóztatásban is segítették a diákokat a kollégáink – sorolta az elnök.

Közel vitték az ebédet

Fontos feladatuk volt a nyári és a szünidei étkeztetés terén is. Mivel az iskola a szegregátumtól 2-3 kilométerre található, kevesen mentek el az ingyenes ebédért. A program munkatársai viszont ételhordókban a segélypontra szállították az ételt, így akár már a gyerekek is el tudtak sétálni érte. Ennek a polgármester is örült, hiszen azelőtt hiába főzték meg mindennap

az ebédet, kevés fogyott belőle.

– Tavasszal óriási gond volt, hogy nem lehetett a kisebb falvak boltjaiban tisztító- és fertőtlenítőszereket kapni. Ezzel is segítettük a szegregátumban élőket, hiszen nagyon félnek a fertőzéstől. A lassan elkészülő közösségi ház udvarán egy nyitott, fedett közösségi tér épül kis színpaddal. A településrészen pedig egy játszóteret építünk. Ezenkívül 6 szociális bérlakást is biztosítunk a családok részére, egy teljes új lesz, öt pedig felújított. Ezekre azok pályázhatnak, akik a szegregátumban élnek, de részt vesznek az egyéni, fejlesztési munkában, elvégezték a képzéseket és dolgoznak, hiszen a lakásoknak fenntartási költségeik is lesznek – mondta Szendrák Dóra.

Hozzátette: programjuk sikeres, hiszen eddig a 90 emberből 25-en már dolgoznak, és 68-an vettek részt a különböző képzéseken, majd vizsgát tettek. És az oktatásnak még nincs vége, decemberben indult a konyhai kisegítő képzés. A sikeres vizsga után az asszonyok különböző konyhákon helyezkedhetnek el.

(A borítóképen: Sokan szerezték meg a targoncavezetői képesítést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában