termékinformációk

2021.01.20. 09:00

Eltűnnek a pluszjelek az energiacímkékről

Egyértelműbb, átláthatóbb termékinformációk segítik hamarosan a fogyasztókat egy új készülék megvásárlása előtt.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Új energiacímkék kerülnek márciustól a háztartási nagygépekre, amelyek a jelenleginél egyértelműbben jelzik majd a vásárlók számára a termékek energiahatékonyságát. A megjelenítésből eltűnnek a pluszjelek a legmagasabb energiaosztályt jelző A kategória mellől, így könnyebben átláthatóvá válnak az eszközök valós tulajdonságai.

A-tól G-ig

Az energiacímkék jelzik, hogy egy adott készülék milyen energiahatékonysági kategóriába tartozik. Az egész Európai Unióra kiterjedő rendszer 1995 óta segíti a fogyasztókat az elektromos készülékek tulajdonságainak jobb megértésében és a leghatékonyabb készülék kiválasztásában.

A folyamatos technológiai fejlődés azonban azzal járt, hogy a legjobb, az A kategóriát képviselő termékek címkéin 2010 után egymás után jelentek meg a pluszjelek (A+, A++ és A+++). A pluszok sora az egyre takarékosabb termékek gyártását követve akár a végtelenségig folytatható, ami viszont egyre megtévesztőbb a fogyasztó számára. Energiahatékonysági szempontból ugyanis egy, ma a legjobbak közé sorolt A+ kategóriájú készülék gazdaságosság tekintetében csak a harmadik helyen áll a ranglistán, ráadásul a mosó- és hűtőgépek 90 százaléka 2017 óta valamely pluszos A kategóriába sorolt. Ez a címkézési rendszer változik meg alapjaiban március 1-jétől: visszatérnek az A–G osztályok, mindenféle pluszjelölés nélkül.

Az elektronikai cikket árusító szaküzletekben egyes termékeken már most láthatóak a megújult címkék, tavaly novembertől ugyanis a gyártók a termékcsomagoláson kettős jelölést használnak mindaddig, amíg az Európai Unió valamennyi tagállamában, így hazánkban is el nem érkezik a váltás ideje.

Az Európai Bizottság első körben hat készülékcsoportra hagyta jóvá az új energiacímkéket, ezek a mosó-, mosogató- és mosó-szárítógépek; a hűtőszekrények, fagyasztók és borhűtők; a világítótestek; televíziók és monitorok; kereskedelmi hűtőberendezések és automaták. (A világítótestek új energiacímkéi később, szeptember 1-jétől kerülnek használatba.) A jelölések egy komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizált termékről adnak információt.

A legfontosabb változás, hogy az A kategória lesz a legmagasabb energiaosztály. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg forgalmazott gépek esetében visszaminősítések várhatók, mivel a szigorúbb mérési módszerek bevezetése után a most a leggazdaságosabb, A+, A++ vagy A+++ osztályba tartozó termékek alacsonyabb, B–D osztályba kerülnek. Az új energiacímkékről pedig már nemcsak az áramfogyasztás, hanem más alapvető információk is leolvashatók majd, például a mosásonkénti vagy mosási ciklusonkénti vízfogyasztás, a tárolási kapacitás vagy a zajkibocsátás.

A termékek energiacímkéin közölt alapvető adatok mellett megjelenik egy, az okostelefonokkal leolvasható QR-kód is, amelynek segítségével az egységes uniós terméknyilvántartási adatbázisból további műszaki információk is elérhetők. Emellett különféle, a vásárlókat támogató alkalmazások is rendelkezésre állnak, amelyek használatával összehasonlíthatók az egyes modellek, vagy megtérülési számítások végezhetők.

Az érthetőbb és átláthatóbb energiacímkézési módszer az uniós döntéshozók várakozásai szerint egyértelműbb és összehasonlíthatóbb információkat nyújtanak a fogyasztóknak, segítenek tudatosabb döntéseket hozni egy új készülék vásárlásakor. A megváltozott tartalmú jelölés meglátásuk alapján képes lesz lépést tartani a technológiai fejlődéssel, elegendő teret biztosít a készülékek egyre javuló energiahatékonyságának.

(A borítóképen: A hűtőszekrényeken már az újfajta energiacímkék találhatók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában