segítség

2020.12.23. 07:00

Van karácsonyi csoda!

Juditékat nemrég mutattuk be az Északban, azóta jószívű olvasóink sokat segítettek nekik.

Hegyi Erika

20201207 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Karácsonyi Segítünk! az Emődi családdal.

Fotó: Ádám János

Igencsak meglepődött Emődi Judit és családja, amikor a róluk szóló cikkünk után segítséget kaptak. Judit a miskolci Lorántffy Zsuzsanna Tagóvoda dajkája, és ebben az évben ennek az óvodának ajánlottuk fel karácsonyi Segítük! akciónk adományait. Judit korábban szomorúan beszélt lapunknak saját nehéz helyzetéről, kicsi házukról, annak beázó tetejéről. Azt is megtudtuk tőle, hogy bár ő is és a férje is dolgozik, de négy gyermeket nevelnek, és így a fizetésükből csak a legszükségesebbekre futja.

Hat hónapig

A cikk megjelenése után megkereste őket a Zsófi-ReményVár Egyesület elnöke, Ináncsi Gergely. Az egyesület tagjai évek óta nehéz sorsú, gyermekeket nevelő családokat karolnak föl.

– Amikor az Észak-Magyarországban olvasunk egy-egy szegény sorban élő családról, nekünk az egy ajánlólevél, ott biztos, hogy szükség van valamilyen támogatásra – fogalmazott Gergely. – Ellátogattunk Juditékhoz, és láttuk, hogy bár kicsi házban, de rendezett körülmények között, tisztaságban élnek. A gyerekek is aranyosak, illemtudóak. Fél évig élelmiszerrel és tisztító-, tisztálkodási szerekkel fogjuk őket támogatni, karácsonykor pedig kibővített csomagot kapnak, csakúgy, mint 12 másik család. A kibővített csomagban az alapélelmiszereken kívül húst, gyümölcsöt és a karácsonyi süteményekhez szükséges hozzávalókat is megtalálják a szülők: tojást, sütőport, élesztőt, mazsolát, mákot – sorolta Gergely.

Azt is elmondta, hogy az élelmiszeren kívül a 13 család minden gyermekének teljesítik a karácsonyi kívánságát. Már októberben kifaggatták a szülőket, hogy melyik gyereknek mi a vágya. Ha esetleg valamelyik játék épp nincs nekik, akkor kiírják a csoportjukba, hátha valamelyik támogatójuk tud segíteni. És ez kiválóan működik, hiszen minden évben minden gyermeknek meg tudják szerezni azt, amit éppen szeretett volna. A csomagokat és az ajándékot december 25-én juttatják el a családokhoz, de lesz még egy meglepetés.

Az egyesület megállapodott egy közétkeztetési céggel, amely kedvezményesen megfőzi a húslevest és a toroskáposztát. Az ünnepi ebédet lezárt dobozokban szállítják majd ki a családoknak.

– A járvány előtti időszakban közös karácsonyi vacsorát is szerveztünk. A bükk­aranyosi művelődési ház helyiségét szépen feldíszítettük, megterítettük az asztalokat. Elhoztuk a támogatott családokat, és az est valamilyen vidám, gyermekeknek szóló műsorral kezdődött. Minden gyermek ajándékot kapott, és az ebédet egy kis sütizés zárta. Most ezt nem lehet megszervezni a járvány miatt – tette hozzá Gergely.

Megtudtuk tőle azt is, hogy ebben az évben 79 családot támogattak, közöttük olyanokat, akiknek csak egy-két hónapig volt szükségük segítségre, másoknak azonban hosszabb ideig.

Emődi Judit, amikor felhívtuk telefonon, nem győzött hálálkodni. Mint mondta, óriási segítség számukra a Zsófi-ReményVár Egyesület támogatása.

– Úgy látom, vannak még olyan emberek, akiknek van szívük és másokra is gondolnak. A cikk után felkeresett minket egy idős néni is, aki a fiával jött. Hoztak edényeket, ágyneműhuzatot, párnát és ruhákat. Nagyon kedvesek voltak, csakúgy mint

az egyesület tagjai. Gergelynek felajánlottuk, hogy azokat a játékokat elviheti, amikkel az én kislányaim már nem játszanak, más gyerekek biztosan örülnének nekik – tette hozzá az édesanya.

(A borítóképen: Segítettek olvasóink az Emődi családnak)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/koszonik-a-sok-sok-ajandekot-5049523/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában