Csalás

2020.12.08. 17:00

Újra aktivizálódnak a hamis webáruházak

Mindig legyen gyanakvó a vásárló, ha az ajánlat sokkal olcsóbb a többinél!

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

A korábbi tapasztalatok és az aktuális keresési statisztikák alapján várható, hogy a gyanútlan vásárlók pénzét csalók által létrehozott webáruházak próbálják megszerezni a karácsony előtti dömpingben.

Többnapos akciók

A mobiltelefon és a televízió már a kezdetektől a Black Friday-akciók húzótermékei, de tavaly az értékesített mennyiség alapján az okosórák jöttek fel a második helyre.

A felfokozott érdeklődés miatt ebben az időszakban aktivizálódnak a csaló web­áruházak is, amelyek a valódi webáruházakhoz hasonló felületen igyekeznek a gyanútlan vásárlók pénzét megszerezni. Előfordulhat, hogy ezeket egy korábban működő, így akár többéves pozitív értékelésekkel rendelkező kisebb brand felvásárlásával hozzák létre.

A sajátos szempontok alapján lehet a legbiztosabban kiszűrni őket. Mindig legyen gyanakvó a vásárló, ha az adott bolt ajánlata sokkal olcsóbb, mint a sorban következő ajánlat! Szintén érdemes elkerülni a boltot, ha nem ajánlja fel az utánvét lehetőségét, vagy azt csak irreálisan magas (esetenként 10 ezer forintot is elérő) pótdíj ellenében teszi. Ha nincsen telefonon is elérhető ügyfélszolgálat feltüntetve.

A webáruház oldalán nem található részletes információ a céges adatokról, az általános szerződési feltételekről vagy az adatvédelmi nyilatkozatról. A nem kellő magyarsággal szereplő információk is kelthetnek gyanakvást, de a nyelvhelyesség hiánya számos megbízhatóan működő, külföldi székhelyű szolgáltató esetében is előfordul.

(A borítóképen: Óvakodjunk az álwebáruházaktól!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában