Karácsonyi történet

2020.12.26. 14:30

Karácsonyi csoda

1948-ban hat éves koromban történt.

Forrás: Jakab Melinda rajza

A karácsonyi ünnepek előtt hat héttel 40, majd 42 fokos lázzal kerültem be a Miskolci Semmelweis Kórház belgyógyászatára. Dr. Ravasz László volt Miskolc ismert, nagynevű háziorvosa. Diagnózisom: kétoldali tüdőgyulladás és az akkor még szinte gyógyíthatatlannak tartott szamárköhögés. A kórházban járvány volt és látogatási tilalom. Édesanyám az épület magas kiálló tégláira felkapaszkodva naponta látogatott engem. Hogy vagy Erzsikém? – kérdezgette. Jól vagyok édesanyám, vigasztaltam én. A kedves Ravasz doktor bácsi azonban nem sok reményt fűzött a gyógyulásomhoz. Magas lázam nem akart szűnni heteken át.

Sosem felejtem el, szintén kiskorú betegtársamat Vissy Gyurikát, akivel lázasan készültünk képzeletbeli karácsonyunkra. Emlékeim szerint ő az Országos Meteorológiai Intézet munkatársának kisfia volt.

- Ravasz doktor bácsi! Szeretnénk hazamenni mire jön a Jézuska – kértük őt.

- Édes Erzsike, Gyurika! Én mindent megteszek értetek, de sajnos a magas lázatok nem szűnik. A jó Isten biztosan segíteni fog nektek – vigasztalt bennünket.

Nem volt a két betegségemre hathatós gyógyszer, injekció. Édesanyám naponta érdeklődött a doktor bácsinál, mikor várható a gyógyulásom. Egy hónap múlva, mikor már jártányi erőm sem volt, az egyik napon sugárzó arccal, nagy örömmel jött be kórtermünkbe. Minden nap jobban lettünk, elmúlt a magas lázunk. Igaz még csak pár lépést tudtunk tenni, úgy legyengült a szervezetünk.

- Kicsi lány, kisfiú örömhírem van a jó Istentől. Képzeljétek egy tudós orvos bácsi feltalálta a penicillin nevű injekciót, biztos, hogy attól meg fogtok gyógyulni. Fel a fejjel Erzsike, Gyurika! Van remény, hogy otthon lesztek mire jön a Jézuska!

Gyurika ágyamhoz jött, összeölelkeztünk, sírtunk örömünkben. A karácsonyi ünnepek előtt két héttel hála Istennek, hazavihetett édesanyám. Édesapám és testvérem, Marika már nagyon vártak. Újra járni tanított édesanyám. Kis karácsonyfánk alatt szerény két baba várt bennünket és egy fehér lepellel takart angyalka, kitől megszeppentünk, elmondva gyermekimánkat.

Az angyalka a szomszéd néni volt.

A jó Isten és a Jézuska legnagyobb ajándéka én lettem. Ez volt életünk legszebb karácsonya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában