segítség

2020.12.09. 17:30

Háztető a vágyuk karácsonyra

A nyolcgyermekes édesanya olyan szorgalmasan dolgozott, hogy állást ajánlottak neki.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Kicsi ház a Tatárdombon, a hattagú család kénytelen egy szobában meghúzni magát. Emődi Juditnál és családjánál jártunk a minap, Judit ugyanis annak az óvodának a dajkája, amelynek az idén felajánljuk karácsonyi Segítünk! akciónk adományait. Az asszony közfoglalkoztatottként került a Diósgyőri Óvoda Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodájába, de munkáját olyan szorgalmasan végezte, hogy az óvodavezető felajánlotta neki, maradjon ott több fizetésért, közalkalmazottként. Judit kicsit dilemmázott az ajánlaton, mégpedig a gyermekei miatt. Hiszen őket reggel iskolába kell vinni, délután pedig hazahozni. Az édesanya végül úgy döntött, hogy vállalja a munkát, hiszen a családjában minden egyes forintra szükség van.

Nyolc gyermek

– Salgótarjáni vagyok, ott is mentem férjhez, öt gyermekünk született. De a házasságunk tönkrement, elváltunk. Később Miskolcon találtam meg az új páromat. Ebből a házasságból három kislányom született. A nagyobbak már felnőttek, saját családjuk van. Boldog nagymama is vagyok, hiszen jön a negyedik unoka. A legkisebb fiam él még velünk, ő 15 éves, autófényezőnek tanul – mutatta be családját az édesanya.

Azzal folytatta, hogy a lányai 11, 10 és 6 évesek. Legkisebb gyermeke, Cseperke tavaly még a Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodába járt, ma már iskolás. Azok a hetek a legnehezebbek, amikor Judit délelőttös, mert reggel 6-ra kell járnia. Mivel a férje is 6-ra jár a munkahelyére, a lányok ilyenkor kénytelenek egyedül iskolába menni, méghozzá két busszal. De ügyesek, a nagyobbak vigyáznak a kicsire. A család legnagyobb problémája azonban nem ez, hanem a lakhatás. Kicsi házukban egy konyha, egy szoba, fürdőszoba és spájz található, ami hatuknak meglehetősen szűkös. Van ugyan egy nyári konyhájuk, de az betonból készült, nagyon hideg, csak szigetelés után tudnák használni. De még ennél is komolyabb probléma, hogy szerény kis házuk beázik, mert a tető egyre rosszabb állapotban van. A családnak azonban nincs pénze teljes tetőcserére. Judit és férje fizetése csak a legszükségesebbekre elég.

– Megvesszük a négy bérletet, a gyerekeknek be kell fizetni az iskolában az étkezést, kifizetjük a rezsit, feladjuk a csekkeket, ezután már csak ennivalóra jut. Ruhára már nem nagyon futja, szerencsére azt kapunk másoktól. A gyerekeknek még csak-csak tudnánk venni egy-egy darabot, de magunknak már nem – sorolta az édesanya. Elmesélte azt is, hogy a fia négyes tanuló, a 11 éves kislánya sajátos nevelési igényű, a 10 éves kislány jól tanul, a kicsinek pedig nehezen indult az első osztály, de most már kezd szépen olvasni.

Kérdeztük Judittól azt is, mi lenne számukra a legszebb karácsonyi meglepetés. Szégyenlős mosollyal az arcán árulta el, hogy egy új tető. Mert ha folyamatosan beáznak, akkor tönkremennek a falak is, és az egész ház lakhatatlanná válik. Akkor pedig kilátástalan helyzetbe kerülnek. Örülnének tartós élelmiszernek és ruháknak is, de igazából minden problémát meg tudnak oldani, egyedül a tetőcserét nem.


Segítsünk együtt a rászorultaknak!

Ebben az évben is olvasóink támogatásával szeretnénk segíteni a nehéz körülmények között élő gyermekeknek. A Lorántffy Zsuzsanna Tagóvoda kis növendékeinek egyharmada szerény körülmények között él. Nehéz azonban minden ilyen családot bemutatni, hiszen legtöbben szégyellik szegénységüket. Karácsonyi Segítünk! akciónk keretében szívesen fogadunk különböző eszközöket rajzoláshoz, festéshez, kézműves-foglalkozásokhoz. Ezenkívül a gyerekek örülnének játékoknak (udvari játékoknak is), valamint meséskönyveknek. A nehéz körülmények között élő gyermekek részére gyermekruhákat és -cipőket várunk.

Kérjük kedves olvasóinkat, felajánlásaikat juttassák el szerkesztőségünk ügyfélszolgálatára december 15-éig, mi pedig egy kis ünnepség keretében átadjuk azokat a kis óvodásoknak. Címünk: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

(A borítóképen: Az Emődi család négy gyermekkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában