koronavírus

2020.11.14. 18:30

Nemsokára lehet ellenszer

Az orosz oltóanyag 92 százalékos hatékonyságú a félidős jelentés szerint.

Hegyi Erika

Forrás: Shuttlestock/Illusztráció

A Szputnyik nevű orosz vakcina másfél héten belül érkezik Magyarországra, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban.

A vakcina megkapta félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. Kiemelte: ez Magyarország számára jó hír, mert a magyar kormány ennek beszerzéséről előrehaladott tárgyalásokat folytat.

A hamarosan érkező mintát laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Decemberben kis mennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagy mennyiségű szállítások.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy pénteken az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel egyeztet. A tanácskozáson részt vesz az a magyarországi vállalat is, amely jelenleg más vírusok, köztük influenza elleni oltóanyagot gyárt.

Azt már tudni, hogy ez a vállalat megfelel az úgynevezett második fokozatú biztonsági szintnek. Azt viszont még vizsgálják, hogy át tud-e állni ennek az oltóanyagnak a gyártására.

A miniszter kiemelte: ha egy országnak saját oltóanyaggyártási kapacitása van, akkor nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe. Hangsúlyozta ugyanakkor: a magyar kormány továbbra is arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több és minél jobb oltóanyagot szerezzen be, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a magyar emberek.

Kétszázmillió az EU-ba

A Pfizer és a BioNTech SE a napokban bejelentette, hogy megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy a SARS-CoV-2 elleni mRNS-alapú BNT162b2 nevű vizsgálati vakcinajelöltjükből az Európai Unió tagállamai számára 200 millió adagot biztosítanának, további 100 millió adag leszállításának lehetőségével. A szállítások várhatóan 2020 végéig indulnának el, a klinikai vizsgálatok sikerétől és az engedélytől függően.

Az Európába szánt vakcinaadagokat a BioNTech németországi, valamint a Pfizer belgiumi telephelyein gyártják majd. Amennyiben a vakcinajelölt megkapja az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását, az oltóanyagot az uniós tagállamok rendelik majd meg, akik e megállapodás keretében szeretnének hozzájutni a vakcinához.

A BNT162b2 3. fázisú klinikai vizsgálata 2020. július 27-én kezdődött. A mai napig 43 538 résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akik közül 38 955-en kapták meg az oltóanyagjelölt második adagját 2020. november 8-án. A globális résztvevők körülbelül 42 százaléka és az amerikai résztvevők 30 százaléka sokszínű faji és etnikai háttérrel rendelkezik. A vizsgálat továbbra is fogadja a résztvevőket, és várhatóan addig tart, míg a végső elemzésben 164 megerősített Covid–19-eset össze nem gyűlik.

A tanulmány ki fogja értékelni azt is, hogy a vakcinajelölt miként tud védelmet nyújtani a Covid–19 ellen azoknak, akik előzőleg ki voltak téve a SARS-CoV-2-fertőzésnek, valamint hogyan előzi meg a súlyos Covid–19-fertőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában