online oktatás

2020.11.11. 09:00

A laptopok már beizzítva

A középiskolások szerdától otthon tanulnak, a kisebbek továbbra is járnak iskolába, óvodába, bölcsibe.

Hegyi Erika

Holnaptól digitális oktatásra térnek át a középiskolák

Fotó: Bujdos Tibor

A középiskolák is átállnak szerdától a digitális tanrendre, az általános iskolák azonban nem. Emiatt különös helyzetbe kerülnek azok a gimnáziumok, melyek hat- vagy nyolcosztályos képzést is folytatnak.

Ilyen a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium is. Az intézmény helyzete azért is különleges, mert itt már a múlt héten átálltak digitális oktatásra az operatív törzs engedélyével, a fertőzött tanárok és diákok magas száma miatt.

Balla Árpádtól, az iskola igazgatójától megtudtuk, az online oktatást erre a hétre is engedélyezték számukra, így ők csak folytatják ezt a fajta munkarendet. A 7. és 8. osztályosoknak azonban hamarosan vissza kell térniük az iskolába, emiatt viszont át kell alakítani a gimnázium órarendjét.

– A kérdés csak az, hogy a nyelvi előkészítős 8. osztályunk melyik kategóriába tartozik, mivel ők az előkészítő év miatt a korukat nézve tulajdonképpen már 9.-esek. Várjuk a részletes szabályozást, és ennek függvényében 4 vagy 5 osztályunkkal folytatjuk hagyományos módon – jelezte az igazgató.

Hozzátette: van néhány kollégistájuk, akik egy másik középiskola kollégiumában laktak, de mivel ők már „nagy gimnazisták”, a digitális oktatás miatt otthon vannak.

Más gondokkal kell megküzdeni az Encsi Aba Sámuel Szakközépiskolában. Szatmáry-Antal Tamás igazgató az Északnak elmondta: az elméleti órákat úgy tartják majd meg, mint tavasszal. Akkor is a Google Classroom alkalmazását használták. Ez alkalmas feladatok, dolgozatok, tesztek továbbítására, úgyhogy jól bevált az iskolában. Az intézménynek van néhány olyan diákja, akik nem rendelkeznek megfelelő digitális eszközzel, de a tanulásból ők sem maradnak ki. A pedagógusok számukra postai úton juttatják majd el a tananyagot, sőt azt is vállalják, hogy házhoz viszik a feladatokat annak érdekében, hogy tanítványaik ne maradjanak le a tanulásban.

Az iskolában a gyakorlati oktatást is meg kell szervezni, hiszen minden diákjuk szakmát tanul.

– Csak a szociális gondozó és ápoló tanulók nem tudnak majd szociális intézményben gyakorlatot folytatni, de ez ebben a járványos helyzetben teljesen érthető. Az ő esetükben az oktató jön be az iskolába, és 4-5 fős csoportoknak tart gyakorlati órákat – magyarázta az igazgató.

Meggyógyultak

Felemás lesz a helyzet a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban, hiszen az intézménynek nyolcosztályos képzése is van. Így az 5-8. osztály továbbra is jár iskolába.

Itt három nappal hamarabb kezdték az őszi szünetet a beteg pedagógusok magas száma miatt, de az őszi szünet után normál munkarendben folyt a tanítás.

– Igyekszünk úgy megszervezni a következő heteket, hogy az minél kisebb bonyodalommal járjon. Most úgy tűnik, hogy meg tudjuk oldani a felemás oktatást az órarend átszervezése nélkül. Tavasszal nálunk nem okozott problémát a digitális oktatás, egy-két tanuló jelezte csak, hogy menet közben elromlott a laptopja, de iskolai eszközökkel tudtunk nekik segíteni – fogalmazott Madarász Péter. Beszéltünk egy olyan gimnáziummal is, ahol szintén folyik 8 osztályos képzés, és az intézménynek kollégiuma is van. Itt olyan megoldás született, hogy a nagy gimnazisták hazaköltöztek, a két kis gimnazistájuk kollégiumban marad, felügyelet mellett.

(A borítóképen: Hermanos diákok az iskola épülete előtt. Az 5-8. osztályosok továbbra is járnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában