távoktatás

2020.11.11. 19:00

A külföldiek maradhatnak

A Miskolci Egyetem már hétfőn átállt a távoktatásra, a kollégiumból vasárnapig kell kiköltözniük a diákoknak.

Hegyi Erika

20201030 Miskolc A Miskolci Egyetem épületei és kollégiumi épületek. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

Forrás: ÉM

A járvánnyal kapcsolatos szigorítások a felsőoktatási intézményeket is érintik. Szerdától távoktatásra térnek át az egyetemek és a főiskolák, a kollégiumból pedig ki kell költözniük a hallgatóknak. Korábban írtunk arról, hogy a Miskolci Egyetem vezetője, Horváth Zita már korábban elrendelte a digitális oktatást, úgyhogy az intézménybe hétfőtől nem járnak be a hallgatók az előadásokra.

Órarend szerint

Az egyetemi vezetőtől megtudtuk, hasonló módon folyik a távoktatás, mint tavasszal, csak több tapasztalattal. Az oktatás órarend szerint zajlik, tehát minden hallgatónak akkor kell bejelentkeznie, amikor az egyetemen órája lenne. Az előadásokat és a szemináriumokat is megtartják az oktatók. A technikai feltételek biztosítottak, nem százszázalékosak ugyan, de nagyobb fennakadások nem adódtak a járvány első hullámában sem. Az intézményben informatikai fejlesztések folytak annak érdekében, hogy a gépek elbírják a tananyagot. Az oktatók ugyanis az intézmény épületeiből is megtarthatják az óráikat, ha otthon nincsenek megfelelő feltételeik.

A gyakorlati képzéssel kapcsolatban megtudtuk, az Egészségügyi Kar hallgatói jelenleg is szolgálatot teljesítenek az egészségügyi intézményekben, tehát az ő gyakorlatuk folyik. Az egyetemi laboratóriumokat és gyakorlati helyeket most nem lehet használni, de a műszaki karok szakmai gyakorlatainak nagy részét a tanév elejére ütemezte az egyetem, gondolva arra, hogy néhány hónap múlva át kell állniuk távoktatásra. A tanárképzésben részt vevő hallgatók pedig alkalmazkodnak ahhoz az iskolához, ahol gyakorlatot folytatnak. Ha középiskolában tanítanak, akkor digitális oktatásra térnek át, ha általános iskolában, akkor marad a normál tanítás.

Költözni kell

– Egyelőre nincs teljesen lezárva az egyetem. A hallgatók, ha ügyes-bajos dolgaikat kell intézniük, bejöhetnek az épületbe. Ha a könyvtárból könyvre van szükségük, akkor előjegyeztethetik, majd személyesen átvehetik, de a könyvtárban nem lehet üldögélni, olvasgatni, jegyze­telni. Az a cél, hogy csak rövid időt töltsenek a diákok az intézményben – jelezte Horváth Zita.

Indokoltnak tartja

A kollégiumokkal kapcsolatban elmondta, a sajtóbejelentésből az derült ki, hogy az egyetemi kollégiumokból is ki kell költözniük a hallgatóknak szerdáig. Ez azonban nem lehetséges ilyen rövid idő alatt, ezért az egyetem vezetése vasárnapig adott időt a költözésre. Még várják a bejelentések részletes szabályait, de a külföldi hallgatók minden bizonnyal maradhatnak a kollégiumban, és méltányosságból azok a diákok is, akiknek nincs hová menniük, sorolta az egyetemi vezető. Hozzátette: indokoltnak tartja, a felsőoktatás átállását a távoktatásra. Nem örül neki persze, de most ez a jó megoldás.

(A borítóképen: Hamarosan kiürül az egyetem épülete is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában