koronavírus

2020.10.02. 13:00

Már pontokon is szűrnek

Miskolcon az ITC-székházban működik a Covid-szűrőpont.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Az új szabályok szerint a tünetmentes kontaktok szűrővizsgálatát az úgynevezett szűrőpontokon végzik. Megyénkben Miskolcon található ilyen pont, helyileg az ITC-székházban. A szűrés menetéről dr. Dienes István háziorvostól, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnökétől tudtunk meg többet.

Mint mondta, a koronavírus-gyanús betegeket továbbra is a háziorvosok jelentik be az Országos Mentőszolgálatnak. A mentők azokhoz a betegekhez mennek ki, akiknek tüneteik vannak, a tünetmentes kontaktokat behívják a szűrőpontba. A páciensnek egyedül, saját autóval kell érkeznie a helyszínre, tehát tömegközlekedési eszközt semmiképpen nem vehet igénybe. Fontos szabály, hogy szűrés előtt 4 órával nem szabad ennie és innia. A szűrőpontba meghatározott időpontra lehet csak menni, és egyszerre csak egy ember várakozik a mintavételre. A pácienstől leveszik az orr- és garatváladékot. Ezután a minta a laborba kerül. Az eredmény megjelenik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben. Ezt látja a háziorvos és az ügyfélkapun keresztül a páciens is.

Nem szabadulnak

Dr. Dienes István hozzátette: tehát a betegnek, ha úgy érzi, hogy megfertőződött, csak a háziorvosát kell értesítenie. Ezután megy minden a maga útján. Ha valaki nem tud saját kocsival elmenni a szűrőpontba, akkor a mentők valószínűleg a lakásán keresik föl.

Az Észak több olyan esetről is értesült, hogy valaki még augusztusban fertőződött meg koronavírussal, de azóta sem tud szabadulni a karanténból, mert nem tudott két negatív tesztet produkálni.

– Ez sajnos előfordulhat – jelezte a háziorvos. – A vírus nukleinsava, az RNS ugyanis sokáig kimutatható az orr- és garatnyálkahártyán, de egy idő után, a tünetek elmúlta után 10 nappal már nem fertőz a beteg. Az új irányelv szerint nem kell felszabadítani a beteget a karantén alól, hanem 10 nap után gyógyultnak tekinthető. Az erről szóló határozatot a népegészségügyi szakigazgatási szerv mint hatóság küldi meg a betegnek. Akik azonban augusztusban lettek betegek, még a régi szabály szerint töltik a karantént, ezért fordulhat elő, hogy nekik még szükségük van a két negatív tesztre – magyarázta dr. Dienes István.

Hozzátette: a praxisában nem volt példa ilyenre, de vannak speciális esetek.Az egyesületek például továbbra is megkövetelik a két negatív tesztet, így az illetőt hiába szabadították fel hivatalosan a karantén alól, az edzéseket még nem kezdheti el.

Megtudtuk azt is, hogy dr. Dienes István körzetébe 1700 beteg tartozik, és naponta 4-5 Covid-tesztet kell kérnie. Tehát ő is azt tapasztalja, hogy egyre növekszik a fertőzöttek vagy fertőzöttgyanús páciensek száma.

(A borítóképen: Szűrés előtt négy órával nem szabad enni és inni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában