A fehér bot napja

2020.10.15. 19:30

Látássérültté vált, mégis teljes életet él

Még nem volt húszéves, amikor elvesztette látását az egyik szemére, azonban ez sokáig fel sem tűnt neki.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Már gyermekét hordta a szíve alatt, amikor egy bevásárláskor, a boltban rosszul lett, elájult és súlyos agyrázkódást szenvedett – kezdte történetét Nagy Józsefné. Várandóssága még korai szakaszban volt, ezért környezete sem tudott róla. Csak a kórházba szállítása után derült ki, hogy terhessége miatt bizonyos vizsgálatokat nem lehet elvégezni. Még hetekig kórházban feküdt, mert nehezen épült föl, és sorozatos erős szédülés nehezítette az állapotát.

Azt azonban, hogy bal szemére valószínűleg megvakult, csak négy év múlva fedezték föl a munkahelyén, egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton – mondta Erzsébet.

Sokasodó bajok

Majd az ezt követő kivizsgáláson retinaleválást és szemfenékbevérzést állapított meg a szakorvos. Illetve szürkehályog-eltávolítást végeztek, amikor találtak egy zöld hályogot is, ami viszont nem műthető. Az eltelt évek során több orvos kezelte Miskolcon és Budapesten egyaránt.

Az, hogy nem vette észre egészen addig, hogy csak egy szemére lát, az orvos szerint nem egyedi eset. A másik szem ugyanis átvette mindkét szemének a feladatát, vagyis az agya korrigált, így tulajdonképpen úgy érzékelte, hogy ugyanúgy lát. Sajnos évekkel később egy másik probléma is jelentkezett.

A munkahelyén többször beleütközött bútorokba, kinyitott ablakba. Az újabb orvosi konzultáció és látótérvizsgálat alkalmával azt állapították meg, hogy a jobb, vagyis az „egészséges” szemének felső részével egyáltalán nem lát. Így mindössze 25 százalékos a látása. Ez tíz éve történt.

Nem gátolja

Erzsébet ma már nyugdíjas, és boldog nagymama. Tisztességgel ledolgozott negyven évet, és szerette a munkáját, a kollégáit. Soha nem jutott eszébe, hogy „leszázalékoltassa” magát – mondta. Bár nem is igen ajánlotta fel neki egyik orvosa sem. Nem sokkal a nyugdíjazása előtt esett először szó róla, de elutasította. Ugyan látássérült, azonban szerencsésnek tartja magát, mert jól elboldogul, mindent elvégez a mai napig egyedül is, semmilyen segítségre nem szorul. A háztartásban és munkavégzésben nem akadályozza csökkent látása. Kicsi unokái vannak, akikkel kézműves-tevékenységet végeznek, sütnek-főznek, rajzolnak, varrnak – sorolta Erzsébet. Amikor érzi, hogy valami nincs rendben, az a szürkület és az este.

A napnak ebben az időszakában nem szeret egyedül utcára menni, mert akkor valóban nagyon keveset észlel. Ami roppant zavaró még számára, a hirtelen éles fény, de csak addig, amíg hozzá nem szokik a szeme.

(A borítóképen: Különböző eszközök segítik a látássérültek tájékozódását)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában