megújult épület

2020.10.04. 07:00

Iskolából közkonyha lett Sátán

Az évtizedekkel ezelőtt iskolaként használt épület kapott új értelmet a településen.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A falu központjában felújított házban a jövőben a szociális és az intézményi étkeztetés központját alakítják ki. A hat esztendeje üresen álló, leromlott állagú ház a jövőben ismét megtelhet élettel.

Életminőségen javít

– Örömteli látni, hogy apró, de biztos lépésekkel halad a magyar vidék előre – fogalmazott a szalagátvágás előtt Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Egyre több közintézmény újul meg, egyre több szolgáltatás válik elérhetővé a kisebb településeken is, amely a helyi lakosság életminőségét javítja. Egy ilyen beruházás történt Sátán is, amely megmentett egy már-már elfeledett épületet, a lakosság pedig a közeljövőben élettel töltheti meg.

Négy esztendőn keresztül zajlott az a folyamat, aminek az lett az eredménye, hogy a falu egy új közkonyhával gyarapodott.

– Ugyan nem iskolaként lép be a falu életébe ez az épület, hanem konyhaként. Az élet viszont mégis derűs lesz az intézményben. Birtokba vehetik a dolgozók, akik megérdemelték már, hogy megfelelő körülmények között, modern eszközökkel végezhessék a munkájukat – mondta el a megnyitóünnepségen Szalmás Zsoltné, Sáta polgármestere. – Használhatják a gyerekek, az idősek, mindenki, hiszen innentől kezdve az intézményi és a szociális étkeztetést innen igyekszik megoldani az önkormányzat. Hosszú folyamat eredménye ez az új épület, hiszen a támogatási kérelmünket négy évvel ezelőtt nyújtottuk be, amelyre több mint 110 millió forint támogatást nyert az önkormányzatunk.

Ebből az összegből valósították meg a most elkészült fejlesztést. Szalmás Zsoltné hozzátette: az épület átalakítása és felújítása mellett alapvető konyhai eszközöket is beszereztek a projekt részeként. A polgármester szerint ismét bebizonyosodott, hogy a kis önkormányzatok nem maradnak segítség nélkül. Önerőből ugyanis ezt a beruházást soha nem tudták volna megvalósítani.

Sátán egyébként ez a pályázati ciklus több komoly eredményt hozott: korábban átadták az új orvosi rendelőt, megújul a polgármesteri hivatal és a kultúrház épülete. Készül az orvosi szolgálati lakás, támogatást nyertek a csapadékvíz elvezetésére, gépet nyertek a falu karbantartására. Emellett abban is bíznak, hogy kedvezően bírálják el az óvoda-bölcsőde építésére kért többlettámogatási kérelmet.

(A borítóképen: Az épület átadóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában