látogatószám

2020.10.13. 08:00

Idén jelentős eredmény a hetvenötezredik látogató

Eddig több mint 75 ezer látogató tekintette meg a sárospataki várat.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Hetvenötezredik idei látogatóját köszöntötte a napokban a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakon. Egy átlagos évben ez nem lenne nagy hír, hiszen az intézmény átlagos látogatottsága 2015 óta minden évben megközelítette, sőt meg is haladta a 150 ezret, de a koronavírus-járvány miatt ez is jelentős eredménynek számít – közölte az Északkal dr. Tamás Edit, a múzeum igazgatója.

Mint elmondta, a pandémiához kötődő intézkedések miatt a máskor nagy látogatószámot generáló ünnepek, például a március 15., húsvét vagy a diákok kirándulóidejének számító májusi–júniusi időszak teljesen kiesett. Azokban a hónapokban intenzív internetes jelenléttel igyekeztek fenntartani a múzeum kínálata iránt érdeklődők figyelmét. Közösségi oldalukon olyan érdekes történeteket, történelmi eseményeket, évfordulókat idéztek fel, amelyek élvezetessé tették az ismeretterjesztést. Ezt a sorozatot a sikerre való tekintettel most is folytatják – tette hozzá az igazgató.

Az utóbbi hetekben felidézték például a híres kuruc vezér, Bottyán János alakját, olvashatunk pfalzi Henriettáról, I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna fiatalabb fiának, Zsigmondnak a feleségéről, de megemlékeztek Mikes Kelemenről vagy a szikszói csatáról is. A közösségi oldalon tudatták azt is, hogy 2020-ban elérték a hetvenötezredik látogatót, aki a leírtak szerint Kovács Dorottya; Budapestről érkezett a barátnőivel hétvégére kirándulni a Zemplénbe. Látogatásuk célpontja a sárospataki Rákóczi-vár volt, a túrát a várlátogatás köré szervezték. A kis csapat eldöntötte azt is, hogy jövőre újra visszajönnek, több napot szeretnének a környéken eltölteni, hogy felfedezhessék a vidéket, mert elnyerte tetszésüket a Zempléni-hegység.

80 ezerről 150 ezerre

Dr. Tamás Edit kiemelte: a járványhelyzet első hulláma után június 20-án nyitottak ki újra. A nyáron az augusztus volt a legerősebb hónapjuk, akkor mintegy 32 ezren váltottak belépőjegyet a múzeum kiállításaira. Tapasztalataik szerint az utolsó nyári hónapban főként a családok keresték fel a Rákóczi-várat. Szeptemberben körülbelül 12 ezer vendégük volt, ekkor viszont már elsősorban az idősebb korosztály, a nyugdíjas csoportok látogattak el az ország egyik leginkább egyben maradt várába.

Az igazgató azt is elmondta, hogy érkeztek hozzájuk látogatók az ország minden szegletéből. Alföldi vendégekkel ugyanúgy találkoztak, mint dunántúlival vagy fővárosiakkal. Az intézmény is érezte azt az idei gyakorlatot, hogy a járvány miatt sokan külföldi helyett hazai turisztikai célpontot választottak szabadságuk, pihenésük, kikapcsolódásuk időszakára.

Mint hozzáfűzte, a 2010-es évek derekán kezdett el növekedni a múzeum látogatottsága, az évtized közepétől vált érezhetővé a hirtelen emelkedés, amikor is 80 ezerről nőtt 150 ezer fölé. Tavaly és tavalyelőtt a százezres látogatószámot augusztus huszadika környékén érték el. Most azonban a járvány miatt október elején köszönthették a hetvenötezrediket, de a körülményeket tekintve nem szomorúak emiatt.

Dr. Tamás Edit megemlítette: az elmúlt hetekben egyre több forgatócsoport kereste fel intézményüket, amelyek turisztikai ajánlókat készítenek. Rajtuk kívül több online médium is érdeklődött a vár és a térség iránt. Az igazgató hozzátette: a továbbra is jelen lévő járvány miatt ugyan nem tartják meg hagyományos őszi tudományos konferenciájukat, de igyekeznek a múzeumhoz méltó, minőségi szolgáltatásokkal kiszolgálni mindazokat, akik érdeklődnek az általuk közvetített értékek iránt.

(A borítóképen: Népszerű turisztikai célpont a sárospataki vár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában