tájház

2020.10.27. 13:00

Halad a Hadas átalakítása

Két jellegzetes tájházat is visszaépítenek a mezőkövesdi belvárosban.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A közelmúltban Örökségvédelmi Konferenciát rendezett Mezőkövesden a Matyó Népművészeti Egyesület. Ez alkalomból foglalkoztak az épített örökséggel, így a tájházakkal is. Dr. Bereczi Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetsége elnökének üdvözletét pedig Fancsalszki Noémi, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának néprajzos muzeológusa tolmácsolta. Mint mondta, hazánkban ötszáznál több tájház van. Ezekkel foglalkozni többet jelent, mint pusztuló vagy régi épületekről értekezni, hiszen generációk találnak egymásra. A házakat élettel kell megtölteni, programokat kell bennük szervezni ahhoz, hogy megőrizzék őket.

Gyarapszik

Mezőkövesden 436 millió forintba kerülő európai uniós támogatású program bővíti majd a tájházak sorát. Az elmúlt évtizedekben rengeteg érték elveszett a Hadasban, ma mindössze hét tájház található a városközponti részen, ebből négy van önkormányzati, három pedig magántulajdonban. Vígh Henrik irodavezető a Hadas átalakítását érintő programról elmondta, a városrész folyamatosan átalakul, az oda nem illő, eladó ingatlanokat a város megvásárolja, ha lebontják, újakat építenek a helyükre. A tájházak számát most gyarapítani fogják, kettő újat építenek, de mind az ágasfás ház, mind pedig az üstökös ház modern anyagokból is készül majd. Ezeket egyébként sok évtizeddel ezelőtt a Szentendrei Skanzenbe vitték. Az egyikben valamilyen mesterség mutatkozhat be, a másikban matyó néprajzi anyagot terveznek bemutatni. Szó esett arról is, hogy térrendezés zajlott az elmúlt hónapokban, a régi döngölt földutat nem akarták visszaállítani az aszfaltos helyett, helyette szabálytalan térkőburkolatot kaptak az utcák. Kisebb zöldfelületeket is kialakítottak. Egy kis rendezvénytér is létrejött, ide emelvény készült. A program része még a táncpajta épületének modernizálása; a szigetelés, burkolat, fűtés nélküli épületet modernizálják, a mai kornak megfelelő hang- és fénytechnikával látják el, egyebek között népzenei emlékek bemutatását, zenetárat, oktatóvideóval használható táncszőnyeget is terveznek bele.

(A borítóképen: A Hadas utcáiban közműveket cseréltek, és térkővel burkolták az egy szintre hozott utcákat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában