templom avatás

2020.10.12. 15:00

Felújították a templomot

Új lendületet vehet a nyíri felekezet közösségi élete.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Kívül-belül megújult a nyíri római katolikus templom. A koronavírus-járvány miatt a templom kertjében megtartott átadási ünnepségen Dr. Hörcsik Richárd, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: egy országot nagyvárosok, kisvárosok, falvak, tanyák alkotnak, és mindegyik szerepe fontos a nemzet életében. Hozzátette, a kormány a látványos nagyberuházások mellett nem feledkezik el a kistelepülésekről sem, amelynek egyik megnyilvánulása a Magyar falu program.

Évszázadok óta

Az államtitkár kifejtette, már látható, hogy számos helyen folynak kisebb-nagyobb munkálatok az ebből a forrásból kapott támogatások eredményeként. Megemlítette azt is: az egyházi közösségek évszázadok óta építő alapkövei egy-egy település életének. Kiemelte: a legfrissebb felmérések szerint a magyar lakosság 80 százaléka értéknek tekinti a kereszténységet. Megemlítette azt is: 2010 óta 400 ezerrel nőtt azok száma, akik jövedelemadójuk egy százalékát valamelyik történelmi felekezetnek ajánlják.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: az elmúlt években megújultak a helyi egyházi épületek, a felújított református templom mellett közösségi házat is épített a gyülekezet, most pedig a katolikus templom újult meg. Ezzel a katolikus közösségi élet is új lendületet vehet a településen – mondta, hozzáfűzve: a kistelepüléseken a kis összegű támogatás is soknak tűnik. Tóth Gábor plébános vasárnaponként jár át Füzérről szentmisét tartani Nyíribe. Mint az Észak-Magyarországnak elmondta, 2008-ban került a környékre, és már akkor komoly gondok voltak az épülettel, főleg a vizesedés okozott problémákat. Korábban igyekeztek saját lehetőségeiket kihasználva javításokat elvégeztetni, például az Egri Főegyházmegye segítségével néhány éve új padlót kapott a belső tér. Most pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kaptak hatmillió forintot, amiből főleg a tetőt és sekrestyét újították fel, a hívők mintegy 360 ezer forintnyi adományából pedig a külső festést tudták megoldani. A templomot a római katolikusok közösen használják a görögkatolikus felekezettel, a közösségi munkában kivitelezett kisebb felújításokat együtt végezték el, amibe besegítettek a reformátusok is. Orbán József polgármester érdeklődésünkre kifejtette: örvendetesnek tartja, hogy településükön nem kiürülnek, hanem megújulnak a templomok. Hozzátette: az egyházak és az önkormányzat együttműködnek Nyíri fejlődéséért, amelynek szép példái az egyházi felújítások.

(A borítóképen: A felújított nyíri templom ünnepélyes avatásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában