Répáshuta

2020.10.20. 12:30

Értékek és beruházások a településen élőkért

Egyszerre mutatták be az elmúlt időszak összes fejlesztését a 450 lelkes településen.

Nagy-Hankó Krisztina

Szinay Attila, Tállai András, Erdõs Tamás (b-j)

Fotó: Vajda János

Öt projektet adtak át szombaton Répáshután; a felújítások és beszerzések az elmúlt egy évben valósultak meg. A járványhelyzet miatt szűk körben tartották az ünnepélyes eseményt. Európai uniós és hazai pályázatoknak köszönhetően falugondnoki szolgálat keretében vásároltak egy gépjárművet, továbbá traktort, melyhez tartozik sószóró és hóeke is. Sor került a patakmeder rendezésére, valamint a Répáshutai Szlovák Nemzetiségi Óvoda és Konyha épületének épület­energetikai korszerűsítésére, napelemes rendszer telepítésére. Illetve az Ady és a Munkácsy út burkolata újult meg.

– Van mit ünnepelni, egy 450 fős település közel 90 millió forintos értéket hozott létre – mondta az ünnepségen Tállai András miniszterhelyettes, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ezek az értékek, valamennyi beruházás az itt élő emberek igényeit szolgálja. Példaként említve: a csapadékvíz elvezetésének megoldása egy Bükkben lévő településen különösen fontos, vagy azok a járművek, amelyek segítségével a hétköznapok lehetnek könnyebbek.

Másfajta nehézségek

Elfogult Répáshutával, hiszen gyakran tölti szabadidejét a Bükkben – mondta Szinay Attila közigazgatási államtitkár. Talán az itt élők számára nem tűnik föl, de egy kívülálló számára szembetűnő az a fejlődés, mely az utóbbi időben felgyorsult – tette hozzá. Az óvoda felújítását külön kiemelte, hiszen ebből látszik, hogy a településen hosszú távra terveznek, a fiatalokra, kisgyermekes családokra számítanak a jövőben. A természeti adottságok pedig a turisztikában tartogatnak nagy lehetőségeket.

A pályázatokat szinte rájuk szabták, hiszen olyan beruházásokat tudtak megvalósítani belőle, amelynek a község életében fontos szerepe van – emelte ki Erdős Tamás polgármester. Ők bükki település lakóiként olyan nehézségekkel küzdenek, mint például a hó eltakarítása, amelyet korábban saját eszközeikkel kellett megoldaniuk, a traktor azonban megoldást jelent. Az új gépjárműnek és a falugondnoki szolgálatnak köszönhetően pedig főként az idősek közlekedését tudják megkönnyíteni.

(A borítóképen: Közel 90 millió forinttal gazdagodott Répáshuta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában