politika

2020.10.21. 09:00

A Velünk a Város frakció beszámolóit kéri a Fidesz

Már a múlt héten bemutatták a képviselői munkájukról szóló beszámolót, állítják a Fidesz–KDNP frakciószövetség tagjai.

Molnár Péter önkormányzati képviselõ és Szécsényi Marianna önkormányzati képviselõ

Fotó: Bujdos Tibor

A keddi sajtótájékoztatón Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy Miskolc jegyzője felszólította a frakciószövetségük önkormányzati képviselőit, hogy a jegyző felé nyújtsák be írásban a képviselői munkájukról szóló beszámolót. Ennek kapcsán a Fidesz–KDNP törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kéri a megyei kormányhivataltól, hangsúlyozta Molnár Péter.

Már bemutatták

Mint mondta: súlyos demokráciadeficittel és jogértelmezési problémákkal küzd Miskolc jegyzője, amikor írásban sorra szólítja fel a jobboldali ellenzéki képviselőket, hogy küldjék el az éves munkájukról szóló beszámolójukat neki, mert ezt ő majd tovább kívánja küldeni a baloldali többségű közgyűlésnek megvitatás céljából, emelte ki Molnár Péter a keddi sajtótájékoztatón.

Utalt arra, hogy „Mérlegen a miskolci valóság” címmel a múlt héten a miskolci Fidesz és a KDNP közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője vezetésével sajtónyilvánosság előtt bemutatták azt a kiadványt, amelyben a frakciószövetség és az önkormányzati képviselőik éves munkája olvasható. A kiadvány online felületen több közösségimédia-oldalon is hozzáférhető, letölthető. Ezzel a beszámolási kötelezettségüknek eleget tettek, jelentette ki Nagy Ákos a múlt héten, és ezt erősítette meg Molnár Péter is kedden.

A jegyző nem minősül a választópolgárok egészének

– A jogértelmezési problémák ott kezdődnek, hogy az önkormányzatokról szóló törvény szerint a képviselőknek a választók felé kell beszámolniuk, és a beszámolóval kapcsolatban a törvény semmilyen formai kötöttséget nem ír elő – fogalmazott a KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: az önkormányzati képviselő beszámolója semmiképpen nem történhet a jegyzőnek elküldött beszámolóban, mert a jegyző nem minősül a választópolgárok egészének. De Miskolc jegyzőjének azon szándéka, hogy a megválasztott képviselőktől önkényesen jogokat vonjon el, és utasításban meghatározza a beszámolás módját, az Alaptörvényben megfogalmazott népképviseleti elv megsértését is jelenti, emelte ki Molnár Péter.

– Súlyos jogértelmezési hiba, hogy a jegyző a képviselői beszámolókat a liberális baloldali többségű közgyűlés elé kívánja tárni megvitatásra, mert ezáltal jogi abszurdum állna elő. Az a képviselő, aki beszámolásra kötelezett, egy olyan testület felé teljesíti a beszámolót, amelynek saját maga is tagja – folytatta Molnár Péter, aki azt is elmondta, a Fidesz–KDNP részéről ezt úgy értékelik, mint „a jegyzői státuszt szomorúan beárnyékoló politikai részrehajlás”. Éppen ezért Molnár Péter jelezte, hogy frakciószövetség a leghatározottabban elutasítja Miskolc város jegyzőjének „jogi köntösbe csomagolt politikai trükközését”.

Hol van a Velünk a Városé?

A Fidesz–KDNP 27 oldalas beszámolója elérhető, ugyanakkor felszólították Miskolc jegyzőjét, hogy kérje a Velünk a Város frakció tagjaitól: tegyenek eleget a választópolgárok felé beszámolási kötelezettségüknek.

Az Észak rákérdezett: korábban is kiadvány formájában számoltak-e be. Molnár Péter úgy válaszolt: több felületen folyamatosan kommunikáltak. A kiadvány készítését az is indokolja, hogy az önkormányzati tulajdonú online felületen, hetilapban és televízióban a jobboldali képviselők nem kaptak helyet az elmúlt évben.

(A borítóképen: Molnár Péter és Szécsényi Marianna, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában