könyvbemutató

2020.10.18. 14:30

A határon túliak száz évéről

Dél-borsodi és határon túli magyar szerzők könyvvel emlékeznek Trianonra.

TB

Fotó: Tóth Balázs

A napokban mutatták be az Amiért a harang szól című kötetet, amelyet mezőkövesdi szerkesztők és civilek készítettek.

Az első és második világháborús hősök emlékművénél tartott eseményen dr. Pázmándy László költő, az egyik szerző mondott köszöntőt. Beszélt a könyvről Sebe Imre, aki az egyik kezdeményezője volt a kiadásnak, mint mondta, a könyv azért is született, hogy tudatosítsák, a magyarok nem mondtak le jogainkról határon belül és kívül akkor sem, ha hazájuk egy részéről le is kellett mondani. Az ünnepségen felszólalt Hajdu Imre, a kötet szerkesztője, a könyvből olvasott föl idézeteket Budai Károly. Verseket szavalt Szíki Károly és Patkós Attila, míg Daragó Károly és Ács Gyula zenéjükkel tették ünnepélyesebbé a hangulatot.

Nem szabad elfelejteni

Hajdu Imre szerint közös gondolkodás nyomán jött létre a kötet, hiszen idén jelentős évfordulója van a történelem egyik legnagyobb tragédiájának. Száz év hosszú idő, de nem szabad elfelejteni.

– Az a cél, hogy az utánunk következők se felejtsék el. Dél-Borsodban annyit tudunk tenni, hogy méltóan emlékezzünk erre a tragédiára. Volt néhány esemény Kövesden, Bogácson, ahol valamilyen jelet állítottunk a tragédiának, akkor fogalmazódott meg, szülessen egy maradandó szellemi alkotás is, ennek legklasszikusabb formája a könyv, amiben mi, itt élők összegyűjtjük azokat az írásokat, amelyek Trianonra emlékeznek száz év múltán is – mondta Hajdu Imre, a kötet szerkesztője.

Hozzátette, Sebe Imre és Csirmazné Cservenyák Ilona fölkerestek több olyan határon túli értelmiségit, politikust, hogy írják le, hogyan élik meg a kisebbségi múltat az ott élő őslakosok. Erről születtek különböző tanulmányok különböző nézetű emberektől, akik saját vérmérsékletük szerint írtak. A prózához versek, ünnepségleírások csatlakoztak, korabeli dokumentumokat és fotókat is felhasználtak.

A könyvből egy-egy példányt kaptak az ünnepség résztvevői, az érdeklődők a könyvtárban is kaphatnak példányt, ingyenesen.

Sebe Imre elmondta,a könyvvel kicsit ki akarják mozdítani az anyaország lakosait, az egyes korosztályokat a komfortzónájukból, hogy látleletet adjanak nekik arról, száz év alatt mi történt az országhatáron túl, és mielőtt bármit mondunk a határon túli magyarokról, mindig azt a sorsot kell figyelembe venni, amit ők elszenvedtek.

(A borítóképen: Sebe Imre, dr. Pázmándy László és Hajdu Imre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában